"POLITIKO" TVRDI: Zapad odobrio napad ukrajinskih oružanih snaga na Kursku oblast

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

10. 08. 2024. u 18:33

ZAPADNE zemlje odobrile su napad oružanih snaga Ukrajine na Kursku oblast, prenosi "Politiko", pozivajući se na reči neimenovanog predstavnika Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

ПОЛИТИКО ТВРДИ: Запад одобрио напад украјинских оружаних снага на Курску област

Foto: Profimedia

Naime, Ministarstvo je napad objasnilo "pravom Ukrajine na samoodbranu koje se ne odnosi isključivo na teritoriju sopstvene zemlje".

List navodi i da političari u Nemačkoj nisu izričito bili protiv bilo kakvih napada ukrajinskih snaga na ruske teritorije, kao i da nema "nikakvih signala" ni iz Berlina ni iz Vašingtona da "utiču na Kijev da ograniči svoje akcije".

Istovremeno, list podseća da nemački kancelar Olaf Šolc i dalje odbija da prebaci nemačke krstareće rakete "taurus" u Ukrajinu.

Masovni napad ukrajinskih oružanih snaga na Kursku oblast počeo je 6. avgusta. U regionu je više puta proglašavana raketna opasnost, nakon čega je uvedena vanredna situacija federalnog nivoa.

Lokalno stanovništvo se evakuiše u brojne regione Ruske Federacije.

Prema poslednjem saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, ukrajinske snage su od početka napada na Kursku oblast izgubile do 1.120 vojnika i 140 jedinica vojne tehnike.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA KRSTARICA U MEDITERANU: Tihookeanska flota izvodi vežbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZATO IMAMO SIMPATIJE CELOG SVETA! Bojan Popović za Novosti o košarkašima Srbije i Amerike: Teško je prevariti običnog čoveka