NEMAČKI EKSPERT: SAD se plaše reakcije Moskve zbog bitke kod Kurska i nisu zadovoljne „ultimatumom“ Kijeva za upotrebu oružja

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

10. 08. 2024. u 19:10

EKSPERTI ne vide jasnu vojnu svrhu za invaziju Ukrajine na staru rusku teritoriju. Stručnjak za bezbednost Joahim Krauze veruje da Kijev time „prezentuje činjenice“ Vašingtonu, koji se plaši reakcije Moskve i iritiran je samovoljom Kijeva.

НЕМАЧКИ ЕКСПЕРТ: САД се плаше реакције Москве због биткe код Курска и нису задовољне „ултиматумом“ Кијева за употребу оружја

Foto: Profimedia


U komentaru nemačkom izdanju Fokus, Krauze sugeriše da će Kijev za povlačenje iz Kurskog regiona tražiti dozvolu SAD da koristi rakete dugog dometa protiv Rusije.

Ukrajinski napad na Kursku oblast bio je neočekivani preokret u sukobu koji traje od 2022. godine. Nemački magazin Fokus napominje da se o ciljevima ukrajinskih oružanih snaga „sada može samo spekulisati“, ali je možda Kijev ovom operacijom želeo da „predstavi američku vladu pred svršen čin kako bi postigla političke ustupke u ograničenjima upotrebe zapadnog oružja“.

Stručnjak za bezbednost dr Joahim Krauze sa Univerziteta u Kilu smatra da je napad iznenadio ne samo Moskvu već i Vašington.

-Pretpostavljam da američka vlada neće biti zadovoljna napredovanjem na rusku teritoriju i možda nije unapred obaveštena, komentariše situaciju Krauze.

Politikolog naglašava da u Vašingtonu postoji strah od „nepredvidive ruske reakcije“ zbog Bajdena i njegovog razmišljanja „duboko vezanog za kontrolu naoružanja iz hladnog rata“. Stoga su Sjedinjene Države svaki transfer naoružanja Ukrajini propratile jasnim uslovima za njegovu upotrebu.

-Pretpostavljam da će američka vlada jasno kritikovati Ukrajinu i zahtevati da operacija ostane prostorno ograničena ili da se Ukrajinci povuku, nastavlja ekspert.

Krause, koji se zalaže za ukidanje svih ograničenja za Ukrajinu, smatra da će ukrajinske oružane snage „u zamenu za povlačenje (iz regiona Kursk. – InoTV) konačno naterati (SAD. – InoTV) da napuste katastrofalna ograničenja na upotreba američkog oružja. U ovom trenutku, prema njegovom mišljenju, ostaje samo da se sačekaju rezultati zakulisnih pregovora između SAD i Ukrajine.


(russian.rt.com/inotv)

BONUS VIDEO - RUSKA KRSTARICA U MEDITERANU: Tihookeanska flota izvodi vežbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE JOŠ DA NAS SNAĐE?! Selektor Svetislav Pešić zabrinuo sve pred meč Srbija - Nemačka (VIDEO)