PREDIZBORNA ANKETA: Haris ima prednost od četiri procentna poena nad Trampom u tri ključne države

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

10. 08. 2024. u 19:12

DEMOKRATSKA kandidatkinja za predsednicu SAD Kamala Haris ima prednost nad republikanskim rivalom Donaldom Trampom od četiri procentna poena u tri ključne države - Viskonsinu, Pensilvaniji i Mičigenu, pokazala je nova anketa Njujork tajmsa i Koledža Sijena.

ПРЕДИЗБОРНА АНКЕТА: Харис има предност од четири процентна поена над Трампом у три кључне државе

Foto: Tanjug/AP

Haris je ispred Trampa za četiri procentna poena u te tri države, odnosno 50 do 46 odsto među mogućim glasačima u svakoj državi, prema anketama sprovedenim od 5. do 9. avgusta.

Margina greške je između 4,8 i 4,3 procentna poena, a u anketama je intervjuisano 1.973 moguća glasača, prenosi Rojters.

Ipsosova anketa objavljena u četvrtak pokazala je da Haris vodi u predsedničkoj trci nad Trampom sa 42 odsto prema 37, odnosno pet procentnih poena na nacionalnom nivou.

Predsednik SAD Džo Bajden odustao je od nastavka trke za reizbor nakon lošeg nastupa u debati sa Trampom i podržao Haris.

Podrška SAD izraelskom ratu u Gazi, dovela je do velikih protesta i protivljenja protiv Bajdenove administracije u ovim saveznim državama, a posebno u Mičigenu od strane liberalnih, muslimansko-američkih i arapsko-američkih grupa.

Oko 200.000 ljudi iz te tri države bilo je "neposvećeno" podršci Bajdenu na demokratskim predizborima, pozivajući se na politiku SAD u Gazi.

Kako navodi Rojters, Haris nije pokazala suštinske razlike u politici u odnosu na Bajdena po pitanju Gaze, ali je njen ulazak u trku promenio dinamiku budući da su prethodne ankete pokazivale da je Tramp imao prednost nad aktuelnim predsednikom.

Tanjug

BONUS VIDEO - RUSKA KRSTARICA U MEDITERANU: Tihookeanska flota izvodi vežbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!