TURSKA OBNOVILA PRISTUP INSTAGRAMU: Meta pristala da sarađuje sa državom

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

10. 08. 2024. u 22:51

TURSKA je danas vratila pristup platformi Instagram nakon što je kompanija pristala da sarađuje sa vlastima kada je u pitanju uklanjanje objava ako sadrže elemente određenih zločina ili „propagande terorizma“, rekao je ministar saobraćaja i infrastrukture Abdulkadir Uraloglu na mreži X.

ТУРСКА ОБНОВИЛА ПРИСТУП ИНСТАГРАМУ: Мета пристала да сарађује са државом

Foto: Profimedia

-Kao rezultat naših pregovora sa zvaničnicima Instagrama, ukinućemo blokadu pristupa nakon što su obećali da će raditi zajedno na ispunjavanju naših zahteva u vezi sa kataloškim zločinima i cenzurom nametnutom korisnicima, objavio je on.

Kataloški zločini u turskom zakonu obuhvataju dela kao što su ubistvo, seksualni napad, trgovina drogom, zlostavljanje i mučenje, prenosi Rojters.

Uraloglu je rekao da je matična kompanija Instagrama, Meta, pristala da poštuje turske zakone i obezbedi efikasno uklanjanje objava ako sadrže elemente određenih zločina ili ''propagande terorizma“.

Turska je blokirala pristup platformi društvenih medija 2. avgusta zbog nepoštovanja „zakona i pravila“ zemlje i javnog mišljenja, a jedan visoki turski zvaničnik optužio je Instagram da blokira objave saučešća zbog ubistva Ismaila Hanija, vođe palestinske militantne grupe Hamas.

Devetodnevna zabrana izazvala je proteste korisnika i malih preduzeća koji do kupaca dolaze preko ove platforme.

Turska se nalazi na petom mestu u svetu po korišćenju Instagrama, sa više od 57 miliona korisnika, posle Indije, Sjedinjenih Država, Brazila i Indonezije, prema podacima platforme Statista.

-Metrika uživo pokazuje da se Instagram obnavlja kod glavnih turskih internet provajdera nakon nacionalnog ograničenja koje traje devet dana. Ovo je najduža zabrana velike platforme društvenih medija u ovoj zemlji u poslednjih nekoliko godina, saopštilo je nadzorno telo za internet Netbloks.

Tanjug

BONUS VIDEO - RUSKA KRSTARICA U MEDITERANU: Tihookeanska flota izvodi vežbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI NAPRAVILI ŠOU NA PODIJUMU! Košarkaši Srbije se baš načekali na bronzu na Olimpijskim igrama, a onda proslavili u svom stilu! (FOTO)