NOVI NAPAD NA DONALDA TRAMPA: Bivši američki predsednik im ovo nikada neće oprostiti

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

11. 08. 2024. u 10:28

KAMPANjA republikanskog kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa saopštila je danas da su strani agenti nedavno hakovali neke od njenih internih dokumenata.

НОВИ НАПАД НА ДОНАЛДА ТРАМПА: Бивши амерички председник им ово никада неће опростити

Foto Tanjug/AP

Kampanja je potvrdila hakovanje nakon što je Politiko izvestio da je primio mejlove sa anonimnog naloga sa tim dokumentima prošlog meseca.

Trampovi saradnici su saopštili da curenje informacija dolazi od ''stranih izvora koji su neprijateljski raspoloženi prema SAD“ i ukazali na izveštaj kompanije Majkrosoft, objavljen u petak, u kojem se navodi da su predstojeći američki izbori na meti Irana.

- Ovi dokumenti su nezakonito dobijeni od stranih izvora koji su neprijateljski raspoloženi prema SAD, sa namerom da ometaju izbore i poseju haos u našem demokratskom procesu -  rekao je portparol Trampove kampanje Stiven Čung u izjavi za Hil.

On je dodao da je izveštaj Majkrosofta otkrio da su iranski hakeri ''upali u nalog visoko rangiranog zvaničnika“ tokom predsedničke kampanje u junu 2024.

Nakon atentata na Trampa na mitingu u Pensilvaniji 13. jula, administracija predsednika Džoa Bajdena je tvrdila da je Iran pretio da će ubiti republikanskog kandidata. 

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova demantovalo je te navode, nazvavši ih ''zlonamernim“.

Čung je primetio da su se hakovanje republikanske kampanje i ''iranska zavera za ubistvo'' Trampa dogodili u istom vremenskom periodu, piše Hil.

- Iranci znaju da će predsednik Tramp zaustaviti njihovu vladavinu terora baš kao u prve četiri godine u Beloj kući - rekao je Čung.

On je takođe izneo tvrdnje da svaki medij koji objavi ta dokumenta ''radi po nalogu američkih neprijatelja''.

Politiko je naveo da je 22. jula počeo da prima mejlove sa AOL naloga e-pošte od osobe identifikovane kao ''Robert''.

U dokumentima koji su podeljeni sa Politikom nalazi se istraživački dosije iz februara o Trampovom potpredsedničkom kandidatu Džej Di Vensu. 

Sličan dokument je poslat o senatoru Marku Rubiju, koji je takođe bio u Trampovom užem izboru za republikanskog potpredsednika.

''Robert'' je za Politiko rekao da ta grupa hakera ima "različite dokumente" povezane sa Trampovim pravnim bitkama i internim diskusijama u kampanji.

- Predlažem da ne budete radoznali odakle sam ih dobio. Svaki odgovor na ovo pitanje će me kompromitovati i takođe zakonski ograničavati da ih objavite - rekao je haker na pitanje kako je grupa nabavila dokumente.

Nije poznato koliko je informacija haker uspeo da dobije, ali to pokazuje da je Trampova kampanja doživela veliki bezbednosni proboj, navodi Politiko.

 

BONUS VIDEO: RUSKA SEVERNA FLOTA - Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI NAPRAVILI ŠOU NA PODIJUMU! Košarkaši Srbije se baš načekali na bronzu na Olimpijskim igrama, a onda proslavili u svom stilu! (FOTO)