"NEMAČKA TREBA DA SE PRIPREMI ZA SUKOB SA RUSIJOM": Zastrašujuće predviđanje komandanta, otkrio i kada očekuje eskalaciju

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

11. 08. 2024. u 14:03

NEMAČKA bi trebalo da se priprema za sukob sa Rusijom koji bi, navodno, mogao da se dogodi za pet godina, izjavio je komandant regionalne komande Bundesvera u Hamburgu Mihael Gis u intervjuu za „Velt“

НЕМАЧКА ТРЕБА ДА СЕ ПРИПРЕМИ ЗА СУКОБ СА РУСИЈОМ: Застрашујуће предвиђање команданта, открио и када очекује ескалацију

Foto Tanjug/AP

- Danas smo u Nemačkoj još uvek daleko od uočavanja spoljne pretnje… Ali moj unutrašnji sat vojnika otkucava i govori mi da bi za pet godina trebalo da budemo dovoljno socijalno stabilni kako bi se suprotstavili spoljnoj pretnji - rekao je Gis, odgovarajući na pitanje o mogućem sukobu sa Rusijom.

Kako je dodao, cela Nemačka treba da bude spremna za rat, jer je to važan zajednički zadatak za politiku, Bundesver, biznis i društvo u najširem smislu.

Gis je napomenuo da bi u hipotetičkom sukobu Rusije i NATO Nemačka igrala ključnu ulogu zbog svog položaja.

U međuvremenu, ministar finansija Nemačke Kristijan Lindner pokušao je da objasni planirano raspoređivanje američkih raketa dugog dometa u Nemačkoj, rekavši da je to neophodno kako bi se održala ravnoteža u „obuzdavanju Rusija“, prenosi „Velt“.

Kako tvrdi, Nemačka se odavno nalazi u zoni dometa ruskih raketa koje mogu da nose nuklearne bojeve glave. Moskva je, podsećamo, više puta isticala da ne predstavlja pretnju ni za jednu članicu NATO.

- Zbog toga nam je izuzetno važno da uspostavimo ravnotežu u obuzdavanju - precizirao je Lindner.

Istovremeno, nemačka političarka Sara Vagenhet upozorava da će raspoređivanjem američkog oružja u zemlji Nemačka postati glavna meta za ruske rakete.

- To oružje ne zatvara rupu u odbrani, ono je ofanzivno zbog čega Nemačka rizikuje da se pretvori u glavnu metu za ruske nuklearne rakete - kazala je ona u intervjuu za RND.

Kako je dodala, postoji razlog zašto nijedna evropska država nije rasporedila te rakete na svojoj teritoriji.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI NAPRAVILI ŠOU NA PODIJUMU! Košarkaši Srbije se baš načekali na bronzu na Olimpijskim igrama, a onda proslavili u svom stilu! (FOTO)