RAZGOVARALI MINISTRI KINE I IRANA: Poznat stav Pekinga prema Teheranu po pitanju odbrane suveriniteta

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

11. 08. 2024. u 15:27

KINA podržava Iran u odbrani svog suvereniteta, bezbednosti i nacionalnog dostojanstva, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u telefonskom razgovoru sa vršiocem dužnosti iranskog ministra spoljnih poslova Alijem Bagerijem Kanijem.

РАЗГОВАРАЛИ МИНИСТРИ КИНЕ И ИРАНА: Познат став Пекинга према Техерану по питању одбране суверинитета

Foto: Shutterstock

Vang je ponovio da Kina osuđuje ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea 31. jula u Teheranu, ističući da taj napad predstavlja kršenje suvereniteta Irana i preti regionalnoj stabilnosti, saopšteno je iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kineski šef diplomatije rekao je da je ubistvo Hanijea "direktno potkopalo proces pregovora o prekidu vatre u Gazi i narušilo regionalni mir i stabilnost".

- Kina podržava Iran u odbrani svog suvereniteta, bezbednosti i nacionalnog dostojanstva u skladu sa zakonom, kao i u njegovim naporima da održi regionalni mir i stabilnost, i spremna je da održava blisku komunikaciju sa Iranom - rekao je Vang.

Iran i palestinska islamistička grupa Hamas optužile su Izrael za napad u kome je ubijen Hanije.

Izrael nije ni preuzeo ni negirao odgovornost za ubistvo.

Iz Irana je najavljeno da će snažno kazniti Izrael zbog ovog ubistva.

Iranski predsednik Masud Pezeškijan imenovao je Abasa Arakčija za ministra spoljnih poslova. Arački je bio glavni iranski pregovarač u razgovorima o nuklearnoj energiji od 2013. do 2021.

(Srna)

BONUS VIDEO: RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI NAPRAVILI ŠOU NA PODIJUMU! Košarkaši Srbije se baš načekali na bronzu na Olimpijskim igrama, a onda proslavili u svom stilu! (FOTO)