AMERIČKA VOJSKA BEZ ZAŠTITE OD DRONOVA: Rusko-ukrajinski rat „otreznio“ Pentagon (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

11. 08. 2024. u 17:16

U USLOVIMA kojima smo svedoci na ukrajinskom frontu u pogledu broja vojnih bespilotnih letelica i mogućnostima koje one nude, te značaj koji dronovi prikazuju u okviru ove konfrontacije počela je, sve više da daje na značaju borbi protiv bespilotnih letelica, engl. borba C-UAS (protiv vazdušnih sistema bez pilota).

АМЕРИЧКА ВОЈСКА БЕЗ ЗАШТИТЕ ОД ДРОНОВА: Руско-украјински рат „отрезнио“ Пентагон (ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Vojska SAD svesna najdetaljnijih dešavanja u rusko-ukrajinskom ratu zasnovanom na bespilotnim letelicama, traži rešenja koja će borbu protiv vazdušnih sistema bez pilota (C-UAS) učiniti što efikasnijom.

Sledeće, 2025. godine, američka vojska razmatra da organizuje četiri konkursa vezana za borbu protiv C-UAS-a, od kojih je jedan izbor rakete sledeće generacije, rekao je brigadni general Frenk Lozano, izvršni oficir raketnog i svemirskog programa američke vojske.

Za sada, američka vojska radi sa raketama presretačima Raytheon Coyote i Freedom Freedom Eagle (FE-1), odnosno BlueHalo, ali se sprema da otvori takmičenje.

Raketa C-UAS Coyote je duga 0,6 m sa rasponom krila od 1,473 m i lansira se maksimalnom brzinom od 130 km/h. Ima masu od 5,9 kg i uništava bespilotne letelice kinetičkim dejstvom ili eksplozijom u njihovoj blizini i rasipanjem eksplozivnih fragmenata iz bojeve glave od 1,8 kg.

Foto: Printskrin/Jutjutb/US Military News

BlueHalo je 1. avgusta uspešno završio bitne faze razvoja svoje C-UAS rakete sledeće generacije – Freedom Eagle (FE-1). Prošle jeseni, BlueHalo je predstavio svoju raketu FE-1 kao odgovor na zahtev vlade SAD za naprednijom C-UAS raketnom tehnologijom.

Raketa premašuje trenutne zahteve i mogućnosti dometa drugog oružja protiv UAS Grupe 3 (američka klasifikacija dronova ukupna masa manje od 600 kg, visine leta manje od 50 m i brzine manje od 460 km/h), navodi BlueHalo.

-Postoje i druge kompanije koje rade na presretačima C-UAS koji zapravo mogu imati povećan potencijal za presretanje raketa velikog kalibra, kao i potencijalno krstarećih raketa, rekao je Lozano.

-Tako da ćemo sledeće godine održati konkurs da pogledamo novu generaciju projektila C-UAS, dodao je on.

Agenda 2025. godine biće organizovanje nadmetanja u cilju pronalaženja najboljeg prenosnog C-UAS sistema za američke vojnike u borbi. Ograničenja snage su tipičan izazov za sisteme ove veličine i jednostavno nije izvodljivo da vojnici na bojnom polju guraju generator od 500 kilovata, rekao je Lozano.

Američka 101. vazdušno-desantna divizija testirala je nove prenosive sisteme, dodao je on, a povratne informacije su bile dovoljno pozitivne da bi služba pokrenula konkurs sledeće godine.

Prenosiva C-UAS rešenja, koja se takođe nazivaju ručnim, obično su nekinetička u obliku malih sistema za detekciju elektromagnetnih signala povezanih sa dronom i njihovim ometanjem.

Foto USAF

Treće takmičenje će biti održano za izbor novog sistema komande i kontrole taktičkog nivoa koji bi zamenio postojeći pod nazivom Protivvazdušna odbrana (FAAD), prema časopisu Breaking Defence.

FAAD se smatra manevarskim delom Integrisanog borbenog komandnog sistema (IBCS) protivvazdušne odbrane, a američka vojska traži mobilni sistem koji će prvo biti povezan sa mogućnostima C-UAS pre nego što doda mogućnosti protivvazdušne odbrane.

-Namera će biti da se počne sa nečim što je lako svarljivo, lako za napraviti, a za šta će mnogi u industriji moći da se takmiče i u čemu učestvuju u nadi da će osvojiti nagradu, rekao je Lozano.

FAAD-C2 integriše SHORAD (vazdušna odbrana kratkog dometa), C-RAM (odbrana od MLRS projektila, artiljerijskih projektila i lansera/minobacača) i C-UAS kao detekciju/upozorenje, kao i presretanje i određivanje tačke nastanka hica.

FAAD, koji proizvodi Nortrop Gruman, i dalje je tehnološki napredan sistem koji će se, zajedno sa IBCS-om, približiti JADC2 (jedinstveni sistem komandovanja i kontrole Ministarstva odbrane SAD).

Četvrti i poslednji konkurs C-UAS, koje bi trebalo da počne sledeće godine, je pronalaženje radara sa ravnim ekranom za novi C-UAS sistem, skraćeno M-LIDS (Mobile-Low, Slow, Small-Unmanned Aircraft), koji će moći da se montira na jedno vozilo.

Američka vojska koristi konfiguraciju sa dva vozila zasnovanu na MRAP-u koja uključuje “visoko sposoban” radar Raytheon. Međutim, usluga će preći na jednu konfiguraciju Stryker vozila i želi da istraži druge radarske opcije kompanija kao što su Elbit i SRC, kaže Lozano.

Foto: Printscreen

-Mi organizujemo konkurs da pozovemo sve proizvođače da se takmiče i da se uverimo da razumemo šta je tržišni prostor i da svima damo priliku“, dodao je on.

M-LIDS sadrži C-UAS sistem za elektronsko ratovanje; komandovanje i upravljanje taktičkom oblasti protivvazdušne odbrane (FAAD-C2); infracrvena elektronsko-optička kamera; radio stanice internet protokola; senzore za traženje pravca i radar za više misija AN/TPQ-50. Takođe uključuje protivavionski top kalibra 30 mm.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI NAPRAVILI ŠOU NA PODIJUMU! Košarkaši Srbije se baš načekali na bronzu na Olimpijskim igrama, a onda proslavili u svom stilu! (FOTO)