ŠTA JE POGOĐENO U BAZI LIPECK – 2? Sateliti otkrivaju Su-34, Su-57 usred ukrajinskog napada

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

11. 08. 2024. u 18:11

POJAVILI su se satelitski snimci koji pokazuju posledice udara dronova ukrajinske vojske na rusku vazdušnu bazu Lipeck-2.

ШТА ЈЕ ПОГОЂЕНО У БАЗИ ЛИПЕЦК – 2? Сателити откривају Су-34, Су-57 усред украјинског напада

Foto Tanjug/AP

U bazi se navodno nalazilo skladište municije. Prema kineskom izdanju Sohu, u objektu je bilo uskladišteno više od 700 vođenih bombi. -Izgleda da se ovo isplati, rekao je kineski izvor. Međutim, još uvek nema konkretnih informacija o drugim štetama u vazduhoplovnoj bazi Lipeck-2, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane i borbene avione, dodaje Sohu.

Ranije objavljene informacije iz Generalštaba ukrajinske armije ukazuju da je tokom napada dronom na desetine frontalnih bombardera Su-34 bilo stacionirano u bazi Lipeck-2.

Foto Rosoboronexport

Pored Su-34, u bazi su bili i lovci MiG-31 i „potencijalno dva lovca Su-57“, prema Sohuu. Oni su nagovestili da bi ruska vojska mogla da pretrpi dalje gubitke od ovog napada, sugerišući da su dva Su-57 mogla biti oštećena. Međutim, ovo ostaje spekulativno. U ovom trenutku, BulgarianMilitary.com ne može nezavisno da proveri tvrdnje Ministarstva odbrane Ukrajine ili detalje koje je dao kineski izvor Sohu.


ŠIROKE MOGUĆNOSTI

Ukrajina pojačava svoje sposobnosti za dugotrajne udare, dok je ruska mreža protivvazdušne odbrane navodno rastegnuta tanje nego ikad.

Nakon najave ukrajinskog predsednika Zelenskog da Kijev sada ima rakete sposobne da stignu do Moskve, na mreži se pojavio video koji prikazuje lansiranje ukrajinskih raketa Neptun iz vazduha.

Ovaj video je podstakao spekulacije da bi ove rakete mogli da lansiraju borbeni avioni F-16. U međuvremenu, ruska vojska je tvrdila da je presrela projektil Neptun. Da li bi ova tvrdnja mogla biti povezana sa raketom Neptun koji je lansirao F-16? Ovo trenutno ne možemo da potvrdimo.

Foto: Profimedia


VOJNA POMOĆ

Rojters je izvestio da je 9. avgusta američka vlada predstavila novi paket vojne pomoći Ukrajini. Ovaj paket, vredan 125 miliona dolara, uključuje različite vrste municije, radare, vozila hitne pomoći i dodatnu opremu. Cilj ove vojne pomoći je jačanje borbenih sposobnosti ukrajinskih snaga.

RUSKA INVAZIJA NA UKRAJINU 2022

Rusija je 21. februara 2022. godine saopštila da su ukrajinske snage napale njen granični objekat, što je rezultiralo smrću pet ukrajinskih boraca. Međutim, Ukrajina je brzo odbacila ove optužbe, označivši ih kao „lažne zastave“.

U značajnom potezu istog dana, Rusija je objavila da je zvanično priznala samoproglašene oblasti DNR i LNR. Zanimljivo je da je, prema rečima ruskog predsednika Putina, ovo priznanje obuhvatilo sve ukrajinske regione. Nakon ove deklaracije, Putin je poslao bataljon ruskih vojnih snaga, uključujući tenkove, u ove oblasti.

Premotavamo na 24. februar 2022. godine, globalnim naslovima je dominirao značajan incident. Putin je komandovao snažnim vojnim napadom na Ukrajinu. Predvođen impresivnim ruskim oružanim snagama pozicioniranim na ukrajinskoj granici, ovaj napad nije bio spontan, već smišljena akcija. Uprkos okolnostima koje liče na rat, ruska vlada se uzdržava od upotrebe ovog termina. Radije bi to nazvali "specijalnom vojnom operacijom".

bulgarianmilitary.com/Bojko Nikolov

BONUS VIDEO - RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVATSKA U ŠOKU ZBOG SRBA! Mediji poručili Hrvati, dobro se držite za zid ili sjednite, a onda im saopštili ovo