GORI NUKLEARNA ELEKTRANA ZAPOROŽJE: Hitno se oglasio Zelenski (VIDEO)

Novosti online

11. 08. 2024. u 21:35 >> 21:42

NUKLEARNA elektrana Zaporožje je u plamenu, a snimke je objavio i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. Zaposleni u ruskom Ministarstvu za vanredne situacije rade na licu mesta i požari se gase, a kako navodi ruska strana, opasnosti po okolinu i ljude nema.

ГОРИ НУКЛЕАРНА ЕЛЕКТРАНА ЗАПОРОЖЈЕ: Хитно се огласио Зеленски (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Nakon granatiranja Energodara od strane ukrajinskih trupa došlo je do požara u postrojenju rashladnih sistema Zaporoške nuklearne elektrane, javio je guverner Jevgenij Balicki na Telegram kanalu.

- Trenutno je svih šest blokova stanice u hladnom stanju, nema opasnosti od eksplozije pare ili drugih posledica. Radijaciona pozadina oko nuklearke i Energodara je normalna - napisao je on.

Prema rečima čelnika regiona, zaposleni u Ministarstvu za vanredne situacije rade na licu mesta i požari se gase.

Balicki je pozvao na smirenost, napominjući da nema pretnje.

- Verujte samo proverenim i zvaničnim informacijama, situacija je potpuno kontrolisana i nema nikakvih posledica po stanicu i stanovnike - zaključio je guverner.

Zelenski: Nivo radijacije u granicama normale, ruski okupatori zapalili vatru

Oglasio se i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je podelio snimak nuklearke u plamenu.

- Iz Nikopolja smo zabeležili da su ruski okupatori zapalili vatru na teritoriji Zaporoške nuklearne elektrane. Trenutno je nivo radijacije u granicama normale. Međutim, dokle god ruski teroristi drže kontrolu nad nuklearnom elektranom, situacija nije i ne može biti normalna - rekao je Zelenski.

Kako je naveo, od prvog dana zauzimanja, Rusija koristi Zaporošku elektranu ne samo da ucenjuje Ukrajinu, već celu Evropu i svet.

- Čekamo da reaguje svet, čekamo da reaguje IAEA. Rusija mora da snosi odgovornost za ovo. Samo ukrajinska kontrola nad nuklearnom elektranom Zaporožje može da garantuje povratak u normalu i potpunu bezbednost - rekao je Zelenski.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVATSKA U ŠOKU ZBOG SRBA! Mediji poručili Hrvati, dobro se držite za zid ili sjednite, a onda im saopštili ovo