HAMAS TRAŽI OD POSREDNIKA: Plan baziran na ranijim pregovorima

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

11. 08. 2024. u 22:17

PALESTINSKA militantna grupa Hamas zatražila je od posrednika da predstave plan baziran na ranijim pregovorima, umesto da se angažuju u novim razgovorima oko postizanja primirja u Gazi.

ХАМАС ТРАЖИ ОД ПОСРЕДНИКА: План базиран на ранијим преговорима

Foto: EPA

Prošle sedmice su lideri SAD, Egipta i Katara pozvali Izrael i Hamas da se sastanu na pregovorima 15. avgusta u Kairu ili Dohi, kako bi finalizovali sporazum o primirju i oslobađanju talaca, prenosi Rojters.

Izrael je saopštio da će poslati pregovarače da učestvuju u tim pregovorima. Hamas je prvobitno naveo da proučava tu ponudu, ali sada su nagovestili da bi mogli izostati iz novog kruga pregovora.

-Pokret poziva posrednike da predstave plan o primeni onoga na šta je Hamas pristao 2. jula 2024, a na osnovu vizije Bajdena i rezolucije Saveta bezbednosti UN, navela je ta grupa u saopštenju.

Hamas je dodao da bi posrednici trebalo to da nametnu okupacionom Izraelu, umesto da pokreću dodatne runde pregovora, ili nove predloge koji bi dali pokriće okupatorskoj agresiji i više vremena da nastavi genocid prema palestinskom narodu.

Izrael je pokrenuo rat u Gazi nakon upada boraca Hamasa na jug u oktobru 2023. Do sada je, prema izraelskim podacima, ubijeno 1.200 ljudi, mahom civila, a zarobljeno više od 250 talaca.

U izraelskoj ofanzivi je do sada ubijeno gotovo 40.000 Palestinaca, pokazuju podaci ministarstva zdravlja u Gazi.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVATSKA U ŠOKU ZBOG SRBA! Mediji poručili Hrvati, dobro se držite za zid ili sjednite, a onda im saopštili ovo