BIVŠI ANALITIČAR CIA: Napad na Kursku oblast poslednji trzaj Kijeva, Ukrajina nema dovoljno vojnika

Novosti online

11. 08. 2024. u 22:10

BRIGADE ukrajinske vojske sa nedovoljnim nivoom popunjenosti ukazuju da je napad na Kursku oblast poslednji trzaj Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je bivši analitičar CIA Lari Džonson u intervjuu za Jutjub kanal "Dajlog vorks".

БИВШИ АНАЛИТИЧАР ЦИА: Напад на Курску област последњи трзај Кијева, Украјина нема довољно војника

Foto Tanjug/AP

- Znate, brigada se obično sastoji od oko dve hiljade vojnika, njihove brigade su smanjene na 500 ljudi, zovu ih brigade, ali to je jedva bataljon. Prema tome, Kursk se može nazvati njihovim poslednjim trzajem - rekao je Džonson.

Prema njegovim rečima, realnost je takva da se Ukrajina suočava sa nedostatkom ljudstva, odnosno da njena vojska nema više obučenog vojnog osoblja.

Kako navodi bivši analitičar CIA, Brojno stanje nije jedini problem, budući da Oružane snage Ukrajine nemaju ni logističke kapacitete da podrže napredovanje svojih jedinica.

- Kako je saopšteno, protraćili su neke od svojih najboljih trupa na ovu zaista beskorisnu grešku - zaključio je Džonson.

On je dodao i da će demografska kriza dovesti do kolapsa Ukrajine kao države.

- Pre dve i po godine u zemlji je živelo više od 40 miliona ljudi, sada se procenjuje da je najmanje 20 miliona već napustilo Ukrajinu, ostalo je 20-21 milion, a onda ovome dodate ratne gubitke i ekonomske poteškoće: ljudi se ne venčavaju i ne rađaju decu - to znači da će Ukrajina propasti kao država - rekao je Džonson.

Prema ekspertu, problem Kijeva sada nije čak ni u tome što nema koga da pošalje na front, već u trendu razvoja zemlje i u pitanju fizičkog opstanka.

Džonson je napomenuo da sada svaka porodica treba da ima troje ili četvoro dece da bi se povećala populacija Ukrajine, a da se ova država sada kreće u suprotnom smeru.

Slične informacije izneo je i bivši zamenik pomoćnika ministra odbrane SAD Stiven Brajen, koji je između ostalog izjavio da na dnevnom nivou Ukrajina gubi oko 1.000 vojnika (ubijenih i ranjenih), da je moral u pojedinim brigadama "verovatno na nuli", te da "gubici, iako Ukrajina daje sve od sebe da ih prikrije, prožimaju društvo".

Većina ukrajinskih brigada na frontu je znatno ispod pune snage (popunjenosti) i u većini slučajeva iskusni vojnici su izgubljeni. Drugo, ukrajinsko rukovodstvo je pod velikim pritiskom Zapada da pregovara sa Rusijom, što je čak i Vladimir Zelenski priznao, rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVATSKA U ŠOKU ZBOG SRBA! Mediji poručili Hrvati, dobro se držite za zid ili sjednite, a onda im saopštili ovo