POVUKAO SE ZBOG STRAHA: Bajden otvorio dušu, pa pomenuo i Trampa - Ako pobedi na ovim izborima, gledajte šta će se desiti...

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

12. 08. 2024. u 07:33

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden nazvao je sebe "predsednikom u tranziciji" u svom prvom intervjuu nakon što je ispao iz trke, rekavši da je izašao zbog straha unutar svoje stranke da bi mogao koštati demokrate mesta u Kongresu.

ПОВУКАО СЕ ЗБОГ СТРАХА: Бајден отворио душу, па поменуо и Трампа - Ако победи на овим изборима, гледајте шта ће се десити...

Foto: AP Photo/Susan Walsh

U unapred snimljenom intervjuu koji je emitovan na "Si-Bi-Es sandej morning", Bajden je rekao da je izašao iz trke jer se plašio da će biti "ometanje pažnje" za kandidate koji ne glasaju – a posebno za odbačenu Nensi Pelosi.

- Dogodilo se to da su brojne moje demokratske kolege u Predstavničkom domu i Senatu mislile da ću ih povrediti u trci. I bio sam zabrinut ako ostanem u trci, jer bi to bila tema - rekao je Bajden i dodao da očekuje da će se suočiti sa pitanjima o ulozi Pelosijeve u svemu.

- Mislio sam da će to biti prava distrakcija - dodaje.

Bajden je rekao da mu je to – u kombinaciji sa njegovim uverenjem da je "predsednik u tranziciji" – na kraju pomoglo da donese odluku da okonča svoju kandidaturu za reizbor.

Došlo je to nakon što je katastrofalna debata izazvala desetine demokrata da pozovu Bajdena da preda baklju, posebno kada je ušao u ankete protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa.

- Kada sam se prvi put kandidovao, mislio sam da sam predsednik u tranziciji. Ne mogu ni da kažem koliko imam godina. Teško mi je da to izbacim iz usta - rekao je Bajden.

Takođe je najavio turneju u Pensilvaniji sa guvernerom Džošom Šapirom, koji je bio u užem izboru potpredsednice Kamale Haris.

- Moramo da pobedimo Pensilvaniju, moju prvobitnu državu. On i ja pravimo turneju kampanje u Pensilvaniji - rekao je Bajden, i dodao:

- I učiniću sve što Kamala misli da mogu da uradim da bih joj najviše pomogao.

Bajden je takođe ponudio neke od svojih najoštrijih reči osuđujući Trampa i rekao da nije uveren da će, ako Tramp izgubi, doći do mirnog prenosa vlasti u januaru 2025. On je više puta nazvao predsednika "pretnjom demokratiji", ali je u nedelju dodao da Tramp predstavlja pretnju "američkoj bezbednosti".

- Zabeležite moje reči. Ako pobedi na ovim izborima, gledajte šta će se desiti - rekao je Bajden.

- To je opasnost. On je prava opasnost po američku bezbednost - dodao je Bajden.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

O BIOGORIVU, RUDOLFU I PODMORNICAMA: Od kada je čoveka civilizacija traži prijateljske energente