uživoRAT U UKRAJINI: Situacija u Kurskoj oblasti teška; Ruske PVO snage za dan su oborile šest projektila „hajmars“ (VIDEO)

Novosti online

12. 08. 2024. u 07:42 >> 14:52

RAT u Ukrajini - 901. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Ситуација у Курској области тешка; Руске ПВО снаге за дан су обориле шест пројектила „хајмарс“ (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Situacija u Belgorodskoj oblasti

Oko 50-70 odsto stanovnika Šebekina u Belgorodskoj oblasti napustilo je grad, rekao je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov.

Situacija u Kurskoj oblasti teška

Kako je rekao v.d. gubernatora regiona Aleksej Smirnov, situacija u Kurskoj oblasti je trenutno teška, pod kontrolom protivnika nalazi se 28 naseljenih mesta.

„U toj zoni se nalazi 28 naselja u kojima živi oko 2.000 ljudi. Ne znamo kakva je njihova sudbina“, rekao je on.

U napadu ukrajinske vojske je poginulo 12 civila, 121 je ranjeno, uključujući 10 dece.

Po rečima Smirnova, protivnik se u Kurskoj oblasti probio u dubinu od 12 kilometara, širina fronta je 40 kilometara.

Takođe je kazao da je pogranično područje regiona do sada napustila 121.000 stanovnika.

Brifing ruskog Ministarstva odbrane:

- Ukrajinske snage izgubile su još jedan tenk „abrams“ i dva borbena vozila pešadije „bredli“ u zoni odgovornosti grupe „Centar“;

- Grupa trupa „Zapad“ u toku protekla 24 sata porazila je tri ukrajinske brigade. Protivnik je izgubio preko 540 vojnika i tenk;

- Jedinice grupe „Istok“ zauzele su povoljnije položaje, ukrajinske snage su izgubile do 100 vojnika;

- Grupa „Sever“ je na volčanskom i lipcovskom pravcu porazila dve ukrajinske brigade. Protivnik je izgubio do 60 vojnika i skladište municije;

- Ruske PVO snage za dan su oborile šest projektila „hajmars“ i 40 ukrajinskih dronova;

- Protivnik je izgubio preko 570 vojnika u odgovornosti grupe „Jug”;

- Jedinice grupe trupa „Centar“ poboljšale su taktički položaj i odbile dva kontranapada Oružanih snaga Ukrajine. Protivnik je izgubio više od 390 vojnika.

„Streljaj sve na mestu“

Pripadnici FSB Rusije za Kursku oblasti u Belovskom okrugu zarobili su vojnika 80. zasebne desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine.

„Tokom ispitivanja zarobljenik je priznao da je dobio naredbu da, ukoliko lokalno stanovništvo bude pružalo otpor, strelja sve na licu mesta. Prilikom upada u naseljena mesta Kurske oblasti, ukrajinski vojnici su se bavili pljačkom i odneli su sve što su mogli“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da su vojnika ostavili njegovi saborci tokom borbi. On je pokušao sam da se vrati u Ukrajinu, ali je uhvaćen.

Evakuisano više od 10 hiljada stanovnika Krasnojaruškog okruga

Oko 11 hiljada stanovnika Krasnojaruškog okruga Belgorodske oblasti uspešno je evakuisano, dok otprilike 500 ljudi, uključujući administraciju, ostaje na radnim mestima, saopštio je šef administracije Andrej Miskov na svom Telegram kanalu.

Ruski vojnici spasili ranjenog ukrajinskog vojnika

Ruski vojnici izveli su tešku operaciju ukrajinskom vojniku koji je zarobljen u veoma teškom stanju, saopštili su ruski lekari za Sputnjik.

Operacija je trajala više sati.

„Došao je u izuzetno teškom stanju koje je nastalo zbog ranjavanja u stomak, unutrašnjeg krvarenja, povrede jetre i creva. Urađena je dugotrajna operacija na crevima, zaustavljeno je krvarenje iz levog režnja jetre. Pacijent je izgubio faktički jednu zapreminu krvi. Sve je to nadoknađeno“, rekao je ruski lekar Sergej.

Andrej Kuriško, rođen 1976. godine, mobilisan je 2022. godine u Kramatorsku, služio je u protivtenkovskom vodu, zarobljen u Kleščejevki. Prilikom napada na položaj zadobio je ranu od vatrenog oružja.

Regionalni operativni štab Kurske oblasti doneo odluku o evakuaciji

Regionalni operativni štab Kurske oblasti odlučio je da evakuiše stanovnike Belovskog okruga, saopštio je v.d. gubernatora Aleksej Smirnov.

Kako je dodao, stanovnicima će biti pružena sva neophodna pomoć, mesta privremenog razmeštaja su već pripremljena. On je zamolio žitelje da slede uputstva vlasti i bezbednosnih snaga.

Ukrajinska grupa u obruču na toreckom pravcu

Grupa ukrajinskih vojnika našla se u obruču ruskih snaga između Novgorodska i Dzeržinska (mesta koja je Kijev preimenovao u Njujork i Toreck) u DNR, saopštio je savetnik lidera DNR Igor Kimakovski.

„Na toreckom pravcu vršimo prilično značajan pritisak na protivnika u tom mestu i južnije, u području Njujorka, gde je protivnik probao da nas zaustavi kontranapadima, ali nije uspeo. Između Njujorka i Torecka je opkoljena jedna njihova grupa koja je pod stalnom vatrenom kontrolom. Sada ih brine kako da izvuku odatle svoje ljudstvo“, rekao je Kimakovski u emisiji „Solovjov lajv“.

Teška situacija u Energodaru

Situacija u Energodaru je složena, Oružane snage Ukrajine skoro svaki dan izvode napade na infrastrukturu grada dronovima ili artiljerijom, saopštio je gradonačelnik Eduard Senovoz za televiziju „Rusija 24“.

Kako je dodao, gradske vlasti preduzimaju mere da zaštite gradsku infrastrukturu od napada Oružanih snaga Ukrajine.

Kina poziva na deeskalaciju

Ministarstvo spoljnih poslova Kine oglasilo se povodom situacije u Kurskoj oblasti, apelujući da se ne pribegava eskalaciji i da se ne izvode provokacije.

„Kina je obratila pažnju na tu situaciju. Stav Kine o ukrajinskom pitanju je dosledan i jasan – pozivamo sve strane da poštuju tri principa deeskalacije: da ne šire granice zone borbenih dejstava, da ne pribegavaju eskalaciji i ne izvode provokacije“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Kina će nastaviti da održava kontakte sa međunarodnom zajednicom i da igra konstruktivnu ulogu kako bi doprinela političkom rešavanju krize.

„Lanceti“ jezde nad Kurskom oblašću

Ruska vojska „lancetom“ je uništila neprijateljski višecevni raketni sistem u pograničnoj oblasti Kurske oblasti.

Oštećen rashladni toranj Zaporoške nuklearne elektrane

U napadu Oružanih snaga Ukrajine ozbiljno je oštećen rashladni toranj Zaporoške nuklearne elektrane, saopštila je ruska državna korporacija „Rosatom“. Međutim, IAEA prećutkuje ko je izveo napad na nuklearku.

Prema podacima agencije, 11. avgusta na jedan od dva tornja za hlađenje Zaporoške nuklearke izvedena su dva direktna napada udarnim ukrajinskim dronovima, usled čega je izbio požar, a zapalile su se i unutrašnje konstrukcije. Do ponoći je požar ugašen.

„Međutim, na unutrašnjim konstrukcijama tornja pričinjena je ozbiljna šteta. Opasnost od urušavanja konstrukcije oceniće stručnjaci kada situacija dozvoli“, navodi „Rosatom“.

Kako se dodaje, napad je izveden na rashladni sistem elektrane. Prema tome, napad Oružanih snaga Ukrajine može se smatrati aktom nuklearnog terorizma, naglašava ruska korporacija.

Čečeni uništili grupu sabotera kod Kurska

IAEA: Nema pretnji po nuklearnu bezbednost nuklearke u Zaporožju

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas da nema pretnji po nuklearnu bezbednost nakon što je u nuklearnoj elektrani u Zaporožju u Ukrajini došlo do požara nakon napada dronom na to postrojenje. U međuvremenu, požar je ugašen.

Grosi je naveo da je u napadu dronom oštećen rashladni toranj nuklearke, ali nije naveo koja je strana odgovorna za taj napad, prenela je agencija RIA Novosti.

"Ovi nepromišljeni napadi povećavaju rizik od nuklearne nesreće. Moraju da prestanu sada", naveo je Grosi u saopštenju.

Grosi je takođe rekao da misija IAEA u nuklearki zahteva hitan pristup oštećenom rashladnom tornju da bi se procenila šteta. U izjavi objavljenoj na sajtu IAEA, Grosi je ukazao da svaka vojna akcija usmerena na nuklearno postrojenje u Zaporožju predstavlja jasno kršenje "pet specifičnih principa za zaštitu lokacije" koje je uspostavio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u maju 2023. godine.

Zelenski: Napadi na Kursk su ispravni, nakon što je Rusija odatle napadala Ukrajinu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je Rusija tokom leta, iz svoje zapadne Kurske oblasti, izvela skoro 2.000 granatiranja na oblast Sumi u Ukrajini, nakon čega je, kako je naglasio, usledio "pravičan" ukrajinski odgovor.

"Artiljerija, minobacači, dronovi. Takođe beležimo raketne napade na nas, i svaki takav napad zaslužuje ispravan odgovor", rekao je ukrajinski lider u večernjem obraćanju Ukrajincima, nakon ukrajinskih napada na rusku oblast Kursk, preneo je Rojters.

Više od 8.000 ljudi napustilo je pogranična područja Kurske oblasti u protekla 24 sata, navelo je danas rusko Ministarstvo za vanredne situacije na svom Telegram kanalu.

Moskva je saopštila da su Oružane snage Ukrajine 6. avgusta pokušale da zauzmu delove Kurske oblasti, a načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov izjavio je u sredu da je ruska vojska zaustavila napredovanje Oružanih snaga Ukrajine dublje u region.

U Kurskoj oblasti uvedena je vanredna situacija na federalnom nivou nakon ukrajinskih napada.

Ruski PVO sistemi oborili 18 ukrajinskih dronova tokom noći

Ruski PVO sistemi oborili su tokom noći 18 ukrajinskih dronova iznad tri regiona Rusije, saopšteno je danas iz ruskog Ministarstva odbrane.

"PVO sistemi uništili su 18 dronova, od kojih 11 iznad Kurske oblasti, pet iznad Belgorodske oblasti, i dva iznad oblasti Voronjež", navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Interfaks.

Guverner Belgorodskie oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da su usled napada ukrajinskih dronova domaćinstva u 13 naselja te oblasti ostala bez struje.

BONUS VIDEO: RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

O BIOGORIVU, RUDOLFU I PODMORNICAMA: Od kada je čoveka civilizacija traži prijateljske energente