AGONIJA I DALJE TRAJE, VATROGASCI NEMOĆNI: Nebo iznad Atine postalo crno od dima, plamen bio viši od 25 metara (FOTO)

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

12. 08. 2024. u 08:16

POŽAR koji je u nedelju izbio na severoistoku Atike, 35 kilometara od Atine, i dalje besni, a vatrogasci su tokom noći bezuspešno pokušavali da obuzdaju vatrenu stihiju.

АГОНИЈА И ДАЉЕ ТРАЈЕ, ВАТРОГАСЦИ НЕМОЋНИ: Небо изнад Атине постало црно од дима, пламен био виши од 25 метара (ФОТО)

Foto: AP Photo/Michael Varaklas

Dužina vatrenog fronta je 20 kilometara, a stanovnici lokalnih naselja dobili su upozorenje da se spreme na evakuaciju, piše Katimerini.

Gašenje požara otežava vetar, čije se jačanje očekuje u narednim satima. Grčka policija (ELAS) apelovala je na građane da izbegavaju svako kretanje prema područjima zahvaćenim požarima i da se, radi vlastite bezbednosti, pridržavaju izdatih uputstava za evakuaciju područja.

Takođe, na građane je apelovano da omoguće nesmetano kretanje vatrogasnih vozila.

Foto: AP Photo/Michael Varaklas

Osim naselja, zbog požara su evakuisane Dečja i Vojna bolnica u mestu Panteli.

U požaru je učestvovalo pet helikoptera, a evakuisani su i manastir Agios Efraim u oblasti Anatolija, kao i manastir Penteli. U opštini Dionis izgorelo je nekoliko rezidencija, a malo pre zore stanovnicima naselja Nea Pantelija naređeno je da se evakuišu.

U gašenju požara učestvuje oko 1.000 vatrogasaca, što profesionalnih, što dobrovoljnih, kao i meštani, kao i oko 35 letelica, piše portal Tovima. U Centru za mobilne operacije "OLIMPOS", koji je postavljen u Kapandritiju, tokom cele noći bio je prisutan regionalni guverner Atike Nikos Hardalias, koji je istakao da region Atika ostaje u punoj pripravnosti radi zaštite građana i da je od prvog trenutka izbijanja požara u Varnavasu na terenu bio mehanizam Civilne zaštite, sa svim svojim ljudstvom i sredstvima koji su pomogli, gde god i kad god se to zatraži, "odmah i efikasno".

Požar, koji je izbio u nedelju oko 15 časova, brzo je napredovao ka jezeru Maraton, važnom rezervoaru koji snabdeva Atinu vodom, rekao je pukovnik Vasilis Vatrakojanis, portparol vatrogasne službe.

Broj oštećenih kuća još uvek nije poznat. Vatrakojanis je rekao da su vetrovi dostizali snagu oluje u oblasti požara, a plamen je bio viši od 25 metara. Nebo iznad Atine zamračilo se od gustog dima.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U POTPUNOJ NEVERICI: Ovo su naši navijači uradili na vaterpolo finalu Srbija - Hrvatska, a to u TV prenosu nije pušteno! (VIDEO)