SVE OČI UPRTE U MOSKVU: Počinje izložba "Armija 2024", preko 20.000 primeraka vojnih proizvoda biće prikazano javnosti

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

12. 08. 2024. u 09:29

U kongresno-izložbenom centru „Patriot“ u Moskvi otvara se vojnotehnički forum „Armija 2024“ koji će se održati od 12. do 14. avgusta. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, na forumu će učestvovati zvanične vojne delegacije 83 države.

СВЕ ОЧИ УПРТЕ У МОСКВУ: Почиње изложба Армија 2024, преко 20.000 примерака војних производа биће приказано јавности

Foto: Printskrin MO Rusije

- Na forumu će učestvovati zvanične vojne delegacije iz 83 države, a 39 će predvoditi ministri odbrane i načelnici generalštabova. Nacionalne izložbe i individualne štandove preduzeća odbrambene industrije prijateljskih zemalja formirale su četiri države: Belorusija, Iran, Indija, Kina. U radu foruma učestvuje preko 120 stranih kompanija - navodi rusko Ministarstvo.

Takođe se ističe da će na forumu biti predstavljeno preko 20.000 primeraka proizvoda vojne i dvostruke namene.

- Statična izložba formirana je na osnovu iskustva iz specijalne vojne operacije. Preko hiljadu domaćih i stranih preduzeća i organizacija predstaviće preko 20.000 proizvoda - navodi se u saopštenju.

Kao posebni deo izložbe prikazano je oružje koje se dobro pokazalo tokom specijalne vojne operacije: BMP-2M sa borbenim odeljenjem „berežok“, tenkovi T-90M „proriv“ i T-80BVM, oklopno vozilo BREM-1M, samohodno artiljerijsko oruđe „floks“ i „malva“, priobalni raketni sistem „bastion“, operativno-taktički raketni sistem „iskander-M“, sistem „tornado-S“, teški bacač vatre „TOS-2“.

Kako je rekao za Sputnjik zamenik generalnog direktora korporacije „Rosteh“ Vladimir Artjakjov, izvozni portfelj porudžbina ruskih vojnih proizvoda prvi put je premašio 60 milijardi dolara.

- Od početka specijalne vojne operacije, uprkos sankcijama, beležimo rekordan porast interesovanja za rusko oružje u svetu. Izvozni portfelj porudžbina premašio je 60 milijardi dolara – to se još nije desilo - rekao je Artjakov.

I ove godine, interesovanje za forum „Armija 2024“ je, kao i ranije, veliko. Na izložbi učestvuju holdinzi, proizvođači vojne tehnike i naoružanja: Ujedinjena vazduhoplovna korporacija, Helikopteri Rusije, UVZ, Tehmaš, CKB „Rubin“, Visokoprecizni sistemi, Rose, Kalašnjikov i drugi.

„Rosoboroneksport“ planira da predstavi na forumu preko 700 proizvoda vojne, dvostruke i civilne namene.

Prvi put će biti prikazan kompleks „lancet-e“ sa dva različita nosača navođene municije i modernizovani laki tenk SPTP 2S25M „Sprut“.

Na forumu će biti prikazana i tehnika strane proizvodnje, zaplenjena tokom specijalne operacije. Reč je o tenkovima američke i nemačke proizvodnje „abrams“ i „leopard“, kao i borbenom vozilu pešadije „bredli“.

Međunarodni vojnotehnički forum „Armija“ je izložbeni događaj koji organizuje Ministarstvo odbrane Ruske Federacije u cilju demonstracije inovativnih ideja i dostignuća u oblasti visokotehnološke proizvodnje. Forum se održava od 2015. godine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVATSKA U ŠOKU ZBOG SRBA! Mediji poručili Hrvati, dobro se držite za zid ili sjednite, a onda im saopštili ovo