(UZNEMIRUJUĆE) PROCURIO SNIMAK: Izraelski vojnici siluju palestinskog zatvorenika (VIDEO)

Novosti online

12. 08. 2024. u 09:45

U JAVNOST je dospeo snimak sa nadzorne kamere na kojoj se vidi kako izraelski vojnici u ozloglašenom zatvoru Sde Teiman siluju palestinskog zatvorenika.

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) ПРОЦУРИО СНИМАК: Израелски војници силују палестинског затвореника (ВИДЕО)

Foto: JutjubPrintskrin/Guardian News

Na snimku se vidi kako stražari u zatvoru u pustinji Negev na jugu Izraela odvajaju zatvorenika, osumnjičenog borca Hamasa zarobljenog u Gazi, od veće grupe koja je ležala na zemlji. Žrtvu potom odvode do zida, gde je stražari siluju, koristeći štitove da sakriju svoj identitet od kamere. Nakon incidenta, 29. jula uhapšeno je deset vojnika jedinice Fors 100, piše Al Džazira.

Ovo nije prvi put da ovakvi snimci brutalnog zlostavljanja dospevaju u javnost.

Pet vojnika oslobođeno

Na ročištu vojnog suda 30. jula oslobođena su dvojica vojnika, a 4. avgusta vojni tužioci su dodatno oslobodili još trojicu. Iako je ceo slučaj potresao izraelsku zajednicu, neki, poput krajnje desničarskog izraelskog ministra finansija, više su se obrušili na problem curenja snimka, a manje na samo silovanje.

Upozoravamo da snimak može biti uznemirujući

- Zahtevamo hitnu krivičnu istragu kako bi se pronašli oni koji su postavili snimak. Ovaj video je naneo ogromnu štetu vojsci, ali i ugledu Izraela - napisao je Bezalel Smotrih na društvenoj mreži Iks u četvrtak. Ministar odbrane Joav Galant rekao je da se istraga o ponašanju vojnika mora nastaviti, dodajući da "čak i u vremenima besa zakon važi za sve".

Itamar Ben-Gvir, krajnje desničarski ministar za nacionalnu bezbednost, nazvao je pritvor vojnika "ništa drugo nego sramotnim". Zatvorenik je hospitalizovan nakon, kako su izraelski mediji opisali, ozbiljnog seksualnog zlostavljanja. Imao je povrede anusa koje su ga sprečavale da hoda.

Priče o zlostavljanju

Od napada Hamasa 7. oktobra, izraelske vlasti su pritvorile hiljade Palestinaca, često bez pravnog zastupnika. Bi-Bi-Si je ranije razgovarao sa medicinskim radnicima u poljskoj bolnici postavljenoj u Sde Teimanu, koji su rekli da su zatvorenici vezani preko očiju, trajno vezani za krevete i naterani da nose pelene umesto da imaju pristup toaletima.

U junu je izraelski list Harec objavio tvrdnje lekara u Sde Teimanu da su dvojici zatvorenika amputirane noge zbog povreda lisicama. Tamošnji zatvorenici su se žalili novinarima i zvaničnicima Ujedinjenih nacija da su pretučeni i napadnuti. Izraelske odbrambene snage su negirale sistematsko zlostavljanje.

Mnogi stanovnici Gaze koje je uhapsila izraelska vojska pušteni su bez optužbi nakon ispitivanja. U julu je Amnesti internešenel pozvao Izrael da prekine svoje neograničeno zadržavanje Palestinaca iz Gaze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVATSKA U ŠOKU ZBOG SRBA! Mediji poručili Hrvati, dobro se držite za zid ili sjednite, a onda im saopštili ovo