LITVANIJA URUČILA PROTESTNU NOTU RUSIJI: Razlog napad na ambasadu u Moskvi

Novosti online

12. 08. 2024. u 15:06

MINISTARSTVO spoljnih poslova Litvanije pozvalo je na razgovor Andrejsa Gasjukasa, savetnika ruske ambasade u Vilnjusu, i uručilo mu protestnu notu zbog napada na ulaz ambasade Litvanije u Moskvi.

ЛИТВАНИЈА УРУЧИЛА ПРОТЕСТНУ НОТУ РУСИЈИ: Разлог напад на амбасаду у Москви

Foto: Epa


Rano jutros, četiri neidentifikovane maskirane osobe ofarbale su ulaz litvanske ambasade u crveno, a ruski policajci koji su vršili spoljno obezbeđenje ambasade, nisu reagovali na napad, dok je pozvana policija stigla tek posle pola sata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije. 

U noti Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije zahteva da se Rusija pridržava svih preuzetih međunarodnih obaveza, uključujući i odredbe člana 22 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, da država prijema mora da preduzme sve neophodne korake da zaštiti prostorije misije od svakog upada ili oštećenja, kao i da spreči bilo kakvo narušavanje ozbiljnosti predstavljanja ili ponižavanje dostojanstva.

Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije zahteva i da se istraži ovaj vandalski čin, a odgovorna lica privedu pravdi. 

Takođe se traži objašnjenje zašto službenici Ruske Federacije nisu reagovali na napad i kako će se obezbediti da se slični napadi i nesavesni rad službenika obezbeđenja ambasade ne ponove u budućnosti.

U aprilu ove godine, nepoznata osoba je dva puta u Vilnjusu bacila Molotovljev koktel na zgradu ruske ambasade i tom prilikom je oštećen zid zgrade ambasade. 

Osumnjičenom je određen pritvor, a njegovo ime nije saopšteno. 

Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije je početkom jula pozvalo predstavnike ruske ambasade u Vilnjusu i uručilo im protestnu notu kada je ruski avion narušio vazdušni prostor Litvanije.

 

BONUS VIDEO: PARADA U MOSKVI: Parada povodom ujedinjenja Krima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

O BIOGORIVU, RUDOLFU I PODMORNICAMA: Od kada je čoveka civilizacija traži prijateljske energente