HEZBOLAH SE "SPREMA ZA NAJGORE": Zbog straha od Izraela naređeno hitno napuštanje Bejruta

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

12. 08. 2024. u 16:04

HEZBOLAH je izmestio osoblje i kompletne operativne kapacitete iz Bejruta, i svoje političko krilo, preneo je danas Tajms of Izrael, pozivajući se na libanske medije.

ХЕЗБОЛАХ СЕ СПРЕМА ЗА НАЈГОРЕ: Због страха од Израела наређено хитно напуштање Бејрута

Tanjug

Premeštanje kompletne operacije - osoblja, kompjutera i druge opreme - iz Bejruta, uključujući i političko krilo, dolazi u trenutku kada Hezbolah preti da će naterati Izrael da plati za nedavno ubistvo glavnog vojnog komandanta terorističke grupe Fuada Šukra u Bejrutu. U izveštaju se navodi da se Hezbolah „sprema na najgore“ u vezi sa odgovorom Izraela.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da će njegova zemlja delovati na do sada nezabeležen način ako je napadnu Iran i Hezbolah, dodajući da se Izrael bori za svoj opstanak u "neprijateljskom okruženju".

Zamenik šefa Hezbolaha Fuad Šukr ubijen je 30. jula u izraelskom vazdušnom napadu na uporište terorističke grupe u južnom Bejrutu. Hezbolah je obećao da će osvetiti Šukra, koga je Izrael okrivio za raketni napad 27. jula u kojem je ubijeno 12 dece na Golanskoj visoravni.

Dan nakon što je Šukr ubijen, lider Hamasa Ismail Hanije ubijen je u Teheranu. Izrael je preuzeo odgovornost za ubistvo Šukra, ali nije ni negirao ni potvrdio da stoji iza atentata na Haniju.

I Hezbolah i Iran obećali su osvetu za ubistva. Nabih Beri, predsednik libanskog parlamenta i saveznik Hezbolaha, izjavio je da je „odgovor neizbežan“, dodajući da je „osveta jelo koje se najbolje služi hladno“.

U intervjuu libanskom listu El Džumhurija, Beri je primetio da odluka premijera Benjamina Netanjahua da izvrši ove atentate ne odražava „ponašanje nekoga ko želi da postigne prekid vatre“. On nije isključio mogućnost rata velikih razmera između Hezbolaha i Izraela sve dok Netanjahu ostane na vlasti, ali je napomenuo da grupe u regionu koje podržava Iran „vode bitku na proračunat način“.

Više izraelskih medija ukazalo je tokom vikenda na to da Izrael očekuje da će veliki iranski napad biti pokrenut u roku od nekoliko dana, u suprotnosti sa prethodnom preovlađujućom pretpostavkom, koja je bila da je Islamska Republika - pod velikim međunarodnim pritiskom - odustala od svoje prvobitne namere da pokrene neizbežni napad velikih razmera kao odgovor na atentat.

(Kurir/Times of Israel)

BONUS VIDEO: BELORUSKE MEHANIZOVANE JEDINICE U STANjU PRIPRAVNOSTI -  Usled tekućeg upada Ukrajine u oblast Kurks

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OLIMPIJSKI KRUGOVI NA ZEMUNSKOM KEJU: Pariska priča o održivosti i najvećih svetskih događaja seže do Srbije