UVERENI DA JE ZA MIR POTRBNO UKLJUČIVANJE SVIH STRANA: Italija i Švajcarska predlažu da se i Rusija uključi u drugi mirovni samit o Ukrajini

Novosti online

12. 08. 2024. u 17:50

MINISTRI spoljnih poslova Italije i Švajcarske Antonio Tajani i Injacio Kasis potpisali su danas zajedničku deklaraciju kojom se upućuje poziv za učešće na drugom Globalnom samitu mira "uz učešće svih strana".

УВЕРЕНИ ДА ЈЕ ЗА МИР ПОТРБНО УКЉУЧИВАЊЕ СВИХ СТРАНА: Италија и Швајцарска предлажу да се и Русија укључи у други мировни самит о Украјини

Foto: Tanjug/AP photo


U deklaraciji, u koju je Evropska pravda imala uvid, šefovi italijanskog i švajcarskog ministarstava spoljnih poslova izrazili su "duboku zabrinutost u vezi sa agresijom Rusije na Ukrajinu", koja se nastavlja i izaziva ogromna razaranja i nemerljive patnje.

Oni su podsetili na rezultate prvog mirovnog samita, gde su upućeni pozivi da se garantuje nuklearna i prehrambena bezbednost, kao i da se odmah počne oslobađanje svih ratnih zarobljenika i povratak deportovanih ukrajinskih maloletnih lica i civila.

Uvereni da je za mir potrebno uključivanje svih zainteresovanih strana i dijalog sa njima, ministri su se dogovorili da održavaju bliske kontakte kako bi sarađivali u stvaranju najboljih uslova za održavanje drugog mirovnog samita uz učešće svih strana, uključujući i Rusiju i sve zainteresovane globalne aktere, navodi se u deklaraciji.

Tajani i Kasis su, takođe, pozvali na stvaranje "zajedničke pregovaračke platforme zasnovane na poštovanju međunarodnog prava i principa teritorijalnog integriteta i nezavisnosti država sadržanih u Povelji UN".

BONUS VIDEO: UZBUNA NA NUKLEARKI ZAPOROŽJE: Nakon udara drona izbio požar na nuklearnoj elektrani 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U POTPUNOJ NEVERICI: Ovo su naši navijači uradili na vaterpolo finalu Srbija - Hrvatska, a to u TV prenosu nije pušteno! (VIDEO)