SPORAZUM O PREKIDU VATRE MOGUĆ: SAD očekuju da će pregovori o miru za Pojas Gaze napredovati prema planu

Novosti online

12. 08. 2024. u 19:56

IZRAŽAVE se uverenje da je sporazum o prekidu vatre i dalje moguć, čak i nakon što je Hamas izrazio sumnju u svoju ulogu na sastanku koji su posrednici zakazali za četvrtak, prenosi Rojters.

СПОРАЗУМ О ПРЕКИДУ ВАТРЕ МОГУЋ: САД очекују да ће преговори о миру за Појас Газе напредовати према плану

Foto IDF

SAD očekuju da će pregovori o miru za Gazu napredovati prema planu, saopšteno je danas iz Stejt departmenta.

Izražava se uverenje da je sporazum o prekidu vatre i dalje moguć, čak i nakon što je Hamas izrazio sumnju u svoju ulogu na sastanku koji su posrednici zakazali za četvrtak, prenosi Rojters.

Palestinska militantna grupa Hamas je u nedelju zatražila od posrednika da predstave plan zasnovan na prethodnim razgovorima umesto što ulaze u novi krug pregovora za sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Prošle nedelje, lideri SAD, Egipta i Katara pozvali su Izrael i Hamas da se sastanu radi pregovora 15. avgusta u Kairu ili Dohi kako bi finalizovali sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca.

Zamenik portparola Stejt deprtmenta Vedant Patel rekao je novinarima na redovnoj konferenciji za štampu da SAD u potpunosti očekuju da će se pregovori nastaviti i potvrdio da će SAD i dalje raditi sa svim stranama, dodajući da je dogovor još moguć.

- Očekujemo da će pregovori napredovati. Svi pregovarači bi trebalo da se vrate za pregovarački sto i dovedu ovaj sporazum do zaključka - rekao je Patel, ali je odbio da komentariše da li će pregovori biti nastavljeni bez Hamasa ili da li Vašington radi sa regionalnim partnerima kako bi osigurao učešće te palestinske grupe.

BONUS VIDEO: LANSIRANE HAMASOVE RAKETE: Prvi put posle četiri meseca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U POTPUNOJ NEVERICI: Ovo su naši navijači uradili na vaterpolo finalu Srbija - Hrvatska, a to u TV prenosu nije pušteno! (VIDEO)