KAO U HOROR FILMU: Čet-bot odjednom viknuo ''NE'', pa imitirao glas korisnika-potpuno jezivo

Novosti online

12. 08. 2024. u 21:22 >> 21:23

OVAJ incident se desio zbog šuma u unosu podataka, što je navelo model da nesvesno preuzme i imitira glas korisnika bez njihove dozvole

КАО У ХОРОР ФИЛМУ: Чет-бот одједном викнуо НЕ, па имитирао глас корисника-потпуно језиво

Foto: pixabay

OpenAI je nedavno otkrio incident tokom testiranja svog novog GPT-4o modela, koji je izazvao zabrinutost zbog sposobnosti veštačke inteligencije da oponaša glasove korisnika. U toku testiranja funkcije Advanced Voice Mode, koja omogućava korisnicima da razgovaraju sa ChatGPT-jem putem glasa, dogodila se neočekivana situacija: četbot je od‌jednom viknuo "NE!" koristeći glas koji je zvučao isto kao glas korisnika.

Ovaj incident se desio zbog šuma u unosu podataka, što je navelo model da nesvesno preuzme i imitira glas korisnika bez njihove dozvole. Iako je OpenAI već uveo niz zaštitnih mehanizama kako bi sprečio ovakve situacije, ovaj slučaj jasno pokazuje koliko je složen zadatak obezbediti sigurnost u radu sa veštačkom inteligencijom koja ima sposobnost da oponaša glasove na osnovu kratkih audio klipova.

Advanced Voice Mode koristi autorizovane uzorke glasa koje je OpenAI pripremio kako bi model mogao da generiše odgovore u predviđenom glasu. Međutim, u ovom slučaju, zbog šuma u pozadini, model je greškom zamenio uzorak autorizovanog glasa glasom korisnika i generisao odgovor koji je zvučao kao da dolazi direktno od korisnika, što je uzrokovalo neočekivani efekat.

OpenAI je brzo reagovao i implementirao dodatne mere zaštite kako bi se ovakvi incidenti sprečili u budućnosti. Ovaj slučaj, iako retka pojava, podseća na rizike i izazove koje donosi razvoj naprednih AI tehnologija sa sposobnošću generisanja zvuka i glasa. Zbog toga je važno da se ovi sistemi pažljivo nadgledaju i da se dodatno osiguraju protiv mogućih zloupotreba.

Na kraju, ovaj događaj naglašava potrebu za stalnim unapređenjem i rigoroznim testiranjem kako bi se osigurala sigurnost korisnika i sprečile neprijatne situacije u budućnosti. Veštačka inteligencija, koliko god bila napredna, zahteva stalnu pažnju kako bi se njene moćne mogućnosti koristile na odgovoran i siguran način.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: AL I TELEKOMUNIKACIJE LUČIĆ: Čitava budućnost tehnološkog razvoja biće na dva stuba

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OLIMPIJSKI KRUGOVI NA ZEMUNSKOM KEJU: Pariska priča o održivosti i najvećih svetskih događaja seže do Srbije