ANKARA APELOVALA NA VAŠINGTON: Ministar spoljnih poslova Turske zatražio od Blinkena da se izvrši pritisak na Izrael

Novosti online

12. 08. 2024. u 22:37

TURSKI ministar spoljnih poslova Hakan Fidan je u telefonskom razgovoru sa svojim američkim kolegom Entonjem Blinkenom apelovao da Izrael izbegava "provokativne akcije" koje bi mogle dovesti do dalje eskalacije sukoba.

АНКАРА АПЕЛОВАЛА НА ВАШИНГТОН: Министар спољних послова Турске затражио од Блинкена да се изврши притисак на Израел

Foto Tanjug/AP


Tokom razgovora koji je vođen na predlog američkog državnog sekretara, šef turske diplomatije je naglasio potrebu da se izvrši pritisak na Izrael za uspostavljanje trajnog prekida vatre u Pojasu Gaze, objavio je predstavnik turskog ministarstva spoljnih poslova Ondžu Kedželi, prenosi agencija Anadolu.

- Ministar Fidan je rekao da su ubistvo šefa polit-biroa Hamasa Ismaila Hanijea i masakr nad Palestincima još jednom pokazali nespremnost Izraela da se postigne mir -  rekao je Kedželi.

Prema njegovim rečima Fidan je takođe podsetio da je Hamas ranije pokazao konstruktivan stav prema pitanju prekida vatre.

Hamas i Iran optužili su Izrael da je izvršio atentat na Hanijea međutim jevrejska država nije ni potvrdila ni odbacila odgovornost za taj napad.

Iran je obećao "oštru kaznu" za Izrael kao odmazdu za ubistvo Ismaila Hanijea na iranskom tlu, a očekuje se da će Hezbolah, libanska militantna grupa, uzvratiti nakon što je Izrael ubio jednog od lidera te libanske, pro-iranske grupe u vazdušnom napadu na južno predgrađe Bejruta izvedenom 30. jula.

Do eskalacije dolazi u jeku tekuće izraelske ofanzive na Pojas Gaze u kojoj je, od početka sukoba do danas ubijeno gotovo 40.000 Palestinaca.

BONUS VIDEO: ERDOGAN U IRAČKOM KURDISTANU: Posetio Erbil da bi održao razgovore sa predsednikom Barzanijem o primirju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U POTPUNOJ NEVERICI: Ovo su naši navijači uradili na vaterpolo finalu Srbija - Hrvatska, a to u TV prenosu nije pušteno! (VIDEO)