BURNO JUTRO NA CRVENOM MORU: Huti izveli nekoliko napada

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

13. 08. 2024. u 09:29

JEMENSKA pobunjenička grupa Huti izvršila je jutros dva napada na brodove u Crvenom moru.

БУРНО ЈУТРО НА ЦРВЕНОМ МОРУ: Хути извели неколико напада

Foto: AP Photo/Osamah Abdulrahman

Prvi napad dogodio se oko 115 kilometara južno od lučkog grada Hodejde koji drže Huti, saopštio je Britanski vojni centar za pomorske trgovinske operacije (UKMTO), a drugi se dogodio nekoliko sati kasnije oko 180 kilometara severozapadno od Hodejde, prenosi AP i dodaje da nije odmah bilo jasno da li je na meti bio isti brod.

Napadi se dešavaju u trenutku kada saveznik Jemena Iran razmatra napad na Izrael zbog ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea 31. jula u Teheranu.

Njihovi napadi već su poremetili jedan trilion dolara robe koja godišnje protiče pomorskom rutom ključnom za trgovinu između Azije, Evrope i Bliskog istoka, a, kako piše američka agencija, Huti su izazvali i najintenzivniju borbu koju je američka mornarica videla od Drugog svetskog rata.

Huti su napali više od 70 plovila u kampanji u kojoj su od početka rata u Gazi u oktobru ubijena četiri mornara. Zaplenili su jedno plovilo, a dva potopili.

Pobunjenici tvrde da su njihovi napadi usmereni na brodove povezane sa Izraelom, Sjedinjenim Američkim Državama ili Ujedinjenim Kraljevstvom.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: AUSTRALIJSKA VOJNA VEŽBA: Preko 140 aviona učestvuje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KULINARSKA UMETNOST: Put ka održivoj kulturi ishrane