ISPLIVALI RUSKI TAJNI DOSIJEI: Mornarica obučena da gađa Evropu nuklearnim raketama

Tanjug

13. 08. 2024. u 14:25

RUSIJA je obučila mornaricu da u slučaju sukoba sa NATO-om gađa ciljeve duboko u Evropi koristeći nuklearne rakete, pokazali su tajni dosijei u koje je „Fajnenšel tajms” imao uvid.

ИСПЛИВАЛИ РУСКИ ТАЈНИ ДОСИЈЕИ: Морнарица обучена да гађа Европу нуклеарним ракетама

Foto: Profimedija

Mape koje prikazuju mete udaljene poput zapadne obale Francuske i Barou-in-Fernesa u Velikoj Britaniji bile su deo detaljne prezentacije za oficire pre invazije na Ukrajinu, dodaje se u izveštaju.

Pozivajući se na 29 tajnih ruskih vojnih dosijea, FT je ranije objavio da je Moskva vežbala korišćenje taktičkog nuklearnog oružja u ranim fazama sukoba sa velikom svetskom silom.

Ovi dokumenti, koje su FT pokazali zapadni izvori, otkrivaju planove Rusije za opsežne udare širom Zapadne Evrope, predviđajući da će se sukob sa Zapadom proširiti izvan granica NATO-a.

Pripremljeni između 2008. i 2014. godine, dokumenti uključuju mete za rakete sa konvencionalnim ili taktičkim nuklearnim bojevim glavama, naglašavajući ranu upotrebu nuklearnih udara, izvestio je FT.

Nuklearno oružje i mornarica

Kako se navodi, Rusija je takođe u mogućnosti da rasporedi nuklearno oružje na površinskim brodovima, povećavajući rizik od eskalacije ili nesreća.

U dokumentu se navodi da "visoka manevarska sposobnost" mornarici omogućava da izvodi "iznenadne i preventivne udare" i "masovne raketne udare iz raznih pravaca".

Nuklearno oružje je "po pravilu" namenjeno za upotrebu "u kombinaciji sa drugim sredstvima za uništavanje" za postizanje ciljeva Rusije, dodaje se u izveštaju.

Prema pisanju FT, analitičari koji su pregledali dokumente utvrdili su da su ti fajlovi u skladu sa NATO-ovom procenom raketne pretnje ruske mornarice dugog dometa i mogućom brzom ruskom upotrebom nuklearki.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Mape, kreirane za prezentaciju, a ne za operativnu upotrebu, ističu 32 NATO mete širom Evrope za ruske pomorske flote.

Vilijam Alberki, bivši zvaničnik NATO-a koji sada radi u Stimson centru, rekao je za FT da je uzorak mali deo "stotina, ako ne i hiljada ciljeva mapiranih širom Evrope, uključujući vojne i kritične infrastrukturne ciljeve".

Kapacitet Rusije da nanese udare širom Evrope znači da bi ciljevi širom kontinenta bili u opasnosti čim se njena vojska angažuje sa snagama NATO-a u zemljama na frontu kao što su baltičke države i Poljska, navode analitičari i bivši zvaničnici u izveštaju.

Pored Francuske i Engleske, ruski plan obuhvata moguće ciljanje Norveške, Nemačke, lokacija u Crnom moru i Kaspijskom jezeru, ali i Pacifiku, gde bi se u konflikte potencijalno uključili saveznici Kina, Iran i Severna Koreja, piše FT.

- Njihov koncept rata je totalni rat. Oni vide ove stvari (taktičke nuklearne bojeve glave) kao potencijalno ratno oružje. Oni će želeti da ih koriste prilično brzo - rekao je Džefri Luis, profesor na Midlberi institutu za međunarodne studije u Montereju.

Taktičko nuklearno oružje, koje se isporučuje preko kopna, projektila koji se lansiraju sa mora ili aviona, ima kraći domet i manje razornu moć u poređenju sa većim "strateškim" oružjem usmerenim na SAD.

To oružje, ipak, i dalje oslobađa znatno više energije od nuklearnih bombi korišćenih u Nagasakiju i Hirošimi 1945. godine.

Prema izveštaju, u prezentaciji se takođe govori o mogućnosti "demonstracionog udara", odnosno detonacije nuklearnog oružja u udaljenoj oblasti da bi se zastrašile zapadne nacije pre stvarnog sukoba.

Foto: EPA

Iako Rusija nije zvanično priznala ovu taktiku, takav udar bi pokazao "dostupnost i spremnost za upotrebu preciznog nestrateškog nuklearnog oružja" i "nameru da se koristi nuklearno oružje", navodi se u izveštaju.

- Oni (Rusi) žele da strah od ruske upotrebe nuklearnog oružja bude magični ključ koji otključava pristanak Zapada - rekao je Alberki, bivši direktor NATO-ovog Centra za kontrolu naoružanja, razoružanja i neproliferaciju oružja za masovno uništenje.

NATO procenjuje da zemlje članice imaju manje od pet odsto kapaciteta protivvazdušne odbrane potrebnog, a dokumenti koji su procurili takođe otkrivaju da je Rusija zadržala sposobnost da raspoređuje taktičko nuklearno oružje na površinskim brodovima, uprkos sporazumu sa SAD iz 1991. kojim je dogovoreno da se ta sposobnost ukloni.

U dokumentima se među ovim sredstvima navode protivpodmorničke rakete i brodske protivvazdušne navođene rakete sa nuklearnim bojevim glavama.

Alberki je istakao rizike nošenja nuklearnog oružja na površinskim brodovima, koji su više osetljivi na oštećenja od oluje ili neprijateljske napade u poređenju sa podmornicama sa strateškim balističkim projektilima.

Putin: Evropa je bespomoćna

Ruski predsednik Vladmiri Putin je u junu izneo da je Evropa "manje ili više bespomoćna" od ruskih raketnih udara.

Nedavne ruske vojne vežbe, uključujući utovar protivbrodskih raketa P-270 iz sovjetske ere sa nuklearnim bojevim glavama na korvetu klase Tarantul u Kalinjingradu, sugerišu da dokumenti koji su procurili odražavaju trenutnu rusku vojnu doktrinu, prenosi Tanjug.

Snimci sa ovih vežbi pokazuju kako ruske trupe uvežbaju procedure za rukovanje nuklearnim bojevim glavama, prenosi FT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KULINARSKA UMETNOST: Put ka održivoj kulturi ishrane