NEMAČKI EKSPERT ZA "ŠPIGL": Manevar u Kursku mogao bi da označi vojni kraj Ukrajine (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 08. 2024. u 19:01

PO prvi put su regularne ukrajinske trupe napale rusku teritoriju kod Kurska, a taj napad bi mogao da označi konačni vojni poraz Ukrajine, izjavio je u intervjuu za "Špigl" Gustav Gresel, vojni stručnjak za Istočnu Evropu, bezbednosnu politiku i vojne strategije u Evropskom savetu za spoljne odnose (ECFR) u Berlinu.

НЕМАЧКИ ЕКСПЕРТ ЗА ШПИГЛ: Маневар у Курску могао би да означи војни крај Украјине (ВИДЕО)

FOTO: AP/Tanjug

Napad na područje Kurska, dodao je nemački ekspert, mogao bi dovesti do vojnog kraja Ukrajine, jer su njene oružane snage inferiorne u odnosu na rusku vojsku. Ukrajinske brigade raspoređene u Donbasu su prilično istrošene i čekale su da budu zamenjene novim snagama, koje su sada upotrebljene na napad na Kursk.

Kako dodaje Gresel, ako Ukrajina nekoliko meseci pokuša da zadrži tu oblast, to će rezultirati potpunim vojnim iscrpljivanjem. Produženje linije fronta koristi pre svega Rusiji, koja ima resursa, više naoružanja, municije i osoblja, tvrdi ovaj stručnjak. Početna prednost iznenađenja, naglašava on, ubrzo bi mogla da se pretvori u nedostatak.

Napredovanje kod Kurska se zapravo odvija na račun kijevskih trupa u Donbasu. Ako ovaj manevar ne uspe, vojni vrh će morati da odgovara isfrustriranim vojnicima. Osim toga, kako naglašava Gresel, to što su u napadu korišćeni raketni sistemi HIMARS pokazuje da je sve unapred dogovoreno sa SAD, jer se koordinate ciljeva uvek unapred dogovore sa Amerikancima.

Na konstataciju "Špigla" da se i nemački oklopni transporteri "marder" koriste u regionu Kurska, Gresel kaže da se reakcije saveznika zavise od eventualnog uspeha ili neuspeha ukrajinskih snaga. Neuspeh Ukrajinaca otežao bi nemačkom kancelaru slanje sledeće tranše vojne pomoći.

Međutim, najgori scenario, prema ovog mišljenju eksperta, bio bi da Moskva pošalje još snaga u Kursk, što bi sasvim iscrplo snage Kijeva.

U Donbasu ukrajinskim brigadama već ponestaje snage, primećuje Gresel, i one neće moći da dugo drže taj front, koji će se na kraju jednostavno urušiti. Ukrajina će u tom slučaju morati da napusti Kursk i vrati svoje snage na istok, što bi rezultiralo ogromnim teritorijalnim gubicima.

U Nemačkoj bi to, dodaje Gresel, ojačalo političke snage okupljene oko Sare Vagenkneht, koja se protivi ovom ratu i pomoći Zapada Kijevu. Berlin i Vašington bi smanjili podršku Ukrajini.

Ukrajina je već u nezavidnoj situaciji, zaključuje Gresel, zbog čega Kijev pribegava opasnim operacijama i može da potpuno izgubi pomoć Zapada.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sve veći broj organizacija integriše održivost u svoju poslovnu strategiju:  Šta tačno znači „održivost u poslovanju“?