PROMENE U UN: Gutereš traži da Afrika dobije stalno mesto u Savetu bezbednosti UN

Novosti online

13. 08. 2024. u 16:47

GENERALNI sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zatražio je da Afrika dobije stalno mesto u Savetu bezbednosti UN u okviru procesa reformi za ispravljanje istorijskih nepravdi, preneli su danas zapadni mediji.

ПРОМЕНЕ У УН: Гутереш тражи да Африка добије стално место у Савету безбедности УН

FOTO: Tanjug/AP


Savet bezbednosti - čiji su pet stalnih članica Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija i SAD - dugo je kritikovan zbog predstavljanja realnosti koja je preovladavala na kraju Drugog svetskog rata kada je veći deo Afrike još uvek bio pod kolonijalnom vlašću, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

- Svet se promenio od 1945. godine, ali sastav Saveta bezbednosti, uprkos nekoliko izmena, nije išao u korak sa svetskim promenama - rekao je Gutereš.

Deset zemalja, rotirajućih članica SB UN, bira se po regionima, ali za razliku od pet stalnih članica, one nemaju pravo veta.

Debatu je u ponedeljak pokrenuo predsednik Sijera Leonea Julijus Mada Bio i izneo argumente za stalno članstvo Afrike u SB UN.

- Vreme polumera i postepenog napretka je prošlo. Glas Afrike se mora čuti i njeni zahtevi za pravdom i jednakošću moraju biti ispunjeni - rekao je predsednik Julijus Mada Bio.

Savet bezbednosti UN ima značajne odgovornosti, uključujući odobravanje mirovnih operacija, uvođenje međunarodnih sankcija i određivanje načina na koji UN treba da reaguju na sukobe širom sveta.

BONUS VIDEO: NAHRANILI 400 GLADNE DECE I NAPRAVILI DVA BUNARA: Srbi u humanitarnoj misiji u Ugandi


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sve veći broj organizacija integriše održivost u svoju poslovnu strategiju:  Šta tačno znači „održivost u poslovanju“?