NE MOGU NI KOSU DA OPERU: Žene i devojčice u Pojasu Gaze primorane su da ošišaju kosu zbog manjka šampona i češljeva, ali i zagađene vode

Novosti online

13. 08. 2024. u 17:23

ŽENE i devojčice u Pojasu Gaze primorane su da ošišaju kosu zbog manjka šampona i češljeva, ali i zagađene vode koja dovodi do kožnih i gljivičnih infekcija, kao i šuge.

НЕ МОГУ НИ КОСУ ДА ОПЕРУ: Жене и девојчице у Појасу Газе приморане су да ошишају косу због мањка шампона и чешљева, али и загађене воде

Tanjug


Izraelska blokada palestinske enklave doprinosi brzom širenju zaraznih bolesti, a stanovništvo se suočava sa nestašicom sapuna, šampona, menstrualnih proizvoda i sredstava za čišćenje, prenosi Rojters.

- 'U proteklom periodu najčešća bolest koju smo viđali bili su osip na koži, kožna oboljenja, koje imaju mnogo uzroka, uključujući prenaseljenost u kampovima, povećanu vrućinu u šatorima, znojenje kod dece, nedostatak vode za kupanje - rekla je Lobni al-Azaizi, lekarka u u bolnici Kamal Advan u Pojasu Gaze.

Al-Azaizi svakodnevno ide na posao prolazeći pored svoje kuće, srušene u izraelskom napadu, a sa kolegama je oformila šatorsku bolnicu za lečenje dece koja se pretvorila u improvizovanu kliniku za pružanje pomoći čitavim porodicama.

Isporuka međunarodne pomoći dramatično je smanjena otkako je Izrael preuzeo kontrolu nad graničnim prelazom Rafa od Egipta, što je pogoršalo humanitarnu krizu za 2,3 miliona stanovnika palestinske enklave, koji pate zbog gladi i bolesti.

Ova blokada je rezultirala cenom od 53 dolara za tubu masti za lečenje opekotina, čineći je nedostupnom za većinu Palestinaca u Gazi.

Izrael negira blokadu enklave i krivi UN za humanitarnu krizu u Pojasu Gaze.

BONUS VIDEO: ''JEDINO MESTO GDE SE MOŽEMO OPUSTITI'': Porodice u Gazi predah od rata traže na morskoj obali

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sve veći broj organizacija integriše održivost u svoju poslovnu strategiju:  Šta tačno znači „održivost u poslovanju“?