ŽENA IZGUBILA ŽIVOT ZBOG POGREŠNE DIJAGNOZE: Porodica tužila bolnicu, evo kolika je odšteta

Novosti online

13. 08. 2024. u 17:40

SUD u Firenci naredio je bolnici "ASL Toscana Centro" da isplati odštetu ženi, koja je umrla u 40. godini zbog pogrešne dijagnoze. Porodici će biti isplaćeno oko milion evra.

ЖЕНА ИЗГУБИЛА ЖИВОТ ЗБОГ ПОГРЕШНЕ ДИЈАГНОЗЕ: Породица тужила болницу, ево колика је одштета

Foto Shutterstock

Prema pisanju lokalnih medija, žena, čije ime nije saopšteno, je 2014. godine otišla kod lekara jer je napipala promenu na dojci. Doktor je uradio biopsiju iglom i isečak poslao na analizu.

Prema navodima, u laboratoriji su greškom naveli da je u pitanju benigna promena, iako je bilo očigledno da ima malignih ćelija. Vođeni nalazima biopsije, lekari su odlučili da dalje lečenje nije potrebno i ženu su poslali kući.

Nažalost, u roku od nekoliko meseci se njeno stanje pogoršalo. Tada su i lekari shvatili da je u pitanju maligna promena i da su u međuvremenu krenule metastaze. Za mladu ženu, uprkos terapijama, bilo je isuviše kasno. Pre nego što je umrla tužila je kliniku, a proces je nastavio njen suprug, koji je ostao sam sa dve maloletne devojčice.

Tokom suđenja veštaci su ustanovili da je došlo do propusta, odnosno da je odeljenje patologije pogrešno ustanovilo da je upitanju benigna promena, što je dalje dovelo da lekari odustanu od daljih istraživanja i lečenja.

Sud je na kraju presudio da je došlo do lekarske greške, a usled lošeg patološkog nalaza, što je dovelo do smanjenja mogućnosti da pacijent preživi za više od 70 odsto.

Nije poznato kada će odšteta biti isplaćena porodici, kao ni da li su oni zadovoljni presudom.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: LASER JE SAMO ALAT, A USPEH ZAVISI OD LEKARA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sve veći broj organizacija integriše održivost u svoju poslovnu strategiju:  Šta tačno znači „održivost u poslovanju“?