OSTVARUJE SE NOĆNA MORA PENTAGONA: Britanski mediji - SAD se spremaju za novu trku u nuklearnom naoružanju (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 08. 2024. u 21:03

VAŠINGTON priznaje da u slučaju rata sa jednim od svojih glavnih konkurenata - Rusijom, Kinom ili DNRK - Sjedinjene Države "verovatno neće dugo izdržati".

ОСТВАРУЈЕ СЕ НОЋНА МОРА ПЕНТАГОНА: Британски медији - САД се спремају за нову трку у нуклеарном наоружању (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Usred takvih zabrinutosti, Bajdenova administracija je počela pripreme za proširenje američkih nuklearnih snaga nakon decenija rezova, prenosi The Economist. Nagomilavanje (naoružanja) bi moglo da počne 2026. godine, kada ističe sporazum START 3.

Danas Pentagon aktivno raspravlja o „novoj noćnoj mori“, piše The Economist: prošli strah od jednog velikog nuklearnog neprijatelja zamenjen je novim — pre nekoliko odjednom. Gledajući nuklearne arsenale Rusije, Kine i Severne Koreje, visoki američki zvaničnici kažu da u slučaju sukoba SAD „verovatno uopšte ne bi dugo trajale“.

Usred ovih zabrinutosti, Bajdenova administracija je „počela pripreme za ono što je donedavno izgledalo nezamislivo: proširenje američkih nuklearnih snaga nakon decenija dubokih rezova“, piše list. Nagomilavanje (raketa) bi moglo da počne 2026. godine, kada ističe novi sporazum o START između Sjedinjenih Država i Rusije, koji ograničava dva najveća nuklearna arsenala na svetu.

-Ako predsednik odluči, po isteku START 3 u februaru 2026. da moramo da povećamo broj raspoređenih snaga, želimo da to možemo da uradimo relativno brzo, rekao je za novine visoki zvaničnik američke odbrane.

Koliko će se veliko i brzo nagomilavanje dogoditi zavisiće delimično od toga ko će postati sledeći predsednik - Kamala Haris, koja bi možda pokušala da sačuva demokratske napore da ograniči nuklearno oružje, ili Donald Tramp, koji je bio "nuklearni jastreb" u svom prvom mandatu, primećuje The Economist.


(russian.rt.com/inotv)

BONUS VIDEO - RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sve veći broj organizacija integriše održivost u svoju poslovnu strategiju:  Šta tačno znači „održivost u poslovanju“?