VOJNI SAVETNIK ANGELE MERKEL: Operacija u Kurskoj oblasti neće poboljšati poziciju Kijeva

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 08. 2024. u 22:00

OPERACIJA Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti je osmišljena za medijski efekat i malo je verovatno da će poboljšati poziciju Ukrajine u potencijalnim pregovorima, izjavio je general Erih Vad, vojni savetnik bivše nemačke kancelarke Angele Merkel.

ВОЈНИ САВЕТНИК АНГЕЛЕ МЕРКЕЛ: Операција у Курској области неће побољшати позицију Кијева

Foto Tanjug/AP/MO Rusije

-Ova ofanziva za Vladimira Zelenskog ima prilično simboličan, politički i medijski značaj, poput prošlogodišnje uspešne, ali teritorijalno ograničene ukrajinske ofanzive, tokom koje nije bilo moguće probiti rusku liniju odbrane, kazao je Vad za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, ofanziva u Kurskoj oblasti ima za cilj da pokaže da zapadne isporuke naoružanja imaju pozitivan efekat, kao i da skrene pažnju sa veoma teške vojne situacije za Ukrajinu u Donbasu.

Kako je ukazao, operacija Oružanih snaga Ukrajine u regionu Kursk nema mnogo vojnog značaja, jer je Ukrajina samo razvukla liniju vojnog kontakta, za koju je već morala da uloži značajne napore da zadrži.

-Ukrajinska armija nema dovoljno snage ni da nastavi ofanzivu u pravcu Kurska ni da trajno drži okupirane teritorije, naglasio je.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov saopštio je ranije da su jedinice Oružanih snaga Ukrajine sa hiljadu ljudi prešle 6. avgusta u ofanzivu sa ciljem da zauzmu teritoriju u Kurskoj oblasti, ali da je njihovo napredovanje zaustavljeno.

Kako je poručio, operacija u Kurskoj oblasti biće završena porazom neprijatelja i izlaskom na državnu granicu.

Kako je juče saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, ukrajinske trupe su tokom čitavih borbi na Kurskom pravcu izgubile više od 1.600 vojnika, 32 tenka i 23 oklopna transportera.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U NEVERICI: Evo šta je uradio Srbin koga je Fudbalski savez Rusije angažovao za važan posao