U EU ZGROŽENI ODLUKOM VARŠAVE: Poljska formirala „zonu smrti“ na granici sa Belorusijom

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 08. 2024. u 21:50

GRUPA poslanika Evropskog parlamenta iz Italije uputila je žalbu šefu evropske diplomatije Žozepu Borelju, kritikujući Poljsku zbog stvaranja „zone smrti“ na granici sa Belorusijom.

У ЕУ ЗГРОЖЕНИ ОДЛУКОМ ВАРШАВЕ: Пољска формирала „зону смрти“ на граници са Белорусијом

Foto Tanjug/AP

Poslanici navode da je Poljska u julu 2023. godine usvojila zakon koji dozvoljava graničnoj policiji da koristi vatreno oružje protiv migranata koji pokušavaju da pređu granicu u takozvanoj „zoni smrti“ – tampon zoni na poljsko-beloruskoj granici kojoj humanitarne organizacije i posmatrači zaduženi za ljudska prava ne mogu da pristupe.

-Situacija je pogoršana zbog domaće političke propagande koja predstavlja migrante kao pretnju po nacionalnu bezbednost, a takođe dekriminalizuje i opravdava agresivno ponašanje, ističu poslanici u žalbi koja je objavljena na sajtu Evropskog parlamenta.

Po njihovom mišljenju, poštovanje zakona može dovesti do kršenja ljudskih prava, dok Poljska „nehumano“ reguliše migrantsku krizu.

Podsetimo, Poljska je zbog migrantske krize donela odluku da gradi zaštitnu ogradu na granici sa Belorusijom. Predviđeno je da ograda bude visoka pet metara. Biće opremljena elektronskom tehnikom: kamerama za noćni vid, senzorima pokreta i dnevnim kamerama za nadzor.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U NEVERICI: Evo šta je uradio Srbin koga je Fudbalski savez Rusije angažovao za važan posao