uživoRAT U UKRAJINI: Oboren komandant brigade; MO Rusije - Strašni gubici VSU kod Kurska - 2.300 vojnika, 37 tenkova, 32 BVP, 192 OV (FOTO/VIDEO)

Novosti online

14. 08. 2024. u 07:33 >> 17:29

RAT u Ukrajini, dan 903.

РАТ У УКРАЈИНИ: Оборен командант бригаде; МО Русије - Страшни губици ВСУ код Курска - 2.300 војника, 37 тенкова, 32 БВП, 192 ОВ (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/MO Rusije

Uništen hram RPC

Ukrajinska vojska uništila je Voznesenjski hram u Kurskoj oblasti, objavljeno je na sajtu Moskovske patrijaršije.

Istovremeno, mitropolit Kurski i Rilski German saopštio je da je 12 sveštenika napustilo područje oko Sudže u Kurskoj oblasti.

Foto Tanjug/AP

Francuska tehnika u Kurskoj oblasti

Ukrajinska vojska koristila je francusku vojnu tehniku u napadu na Kursku oblasti, konkretno oklopni transporter VAB, pišu francuski mediji pozivajući se na fotografije sa društvenih mreža.

 

Oboreni dronovi

Ruska PVO je oborila pet ukrajinskih dronova iznad Brjanske oblasti, rekao je gubrnator oblasti Aleksandar Bogomaz.

Foto Tanjug/AP

Udar u Zaporožju

Ruska vojska izvela je raketni udar po živoj sili i tehnici ukrajinskih snaga u Zaporožju, rekao je predsednik komisije Javne komore Rusije za pitanja suvereniteta Vladimir Rogov.

Napeto u Sudži

Situacija na području grada Sudža u Kurskoj oblasti je napeta, ali granatiranje sa ukrajinske strane se smanjilo zahvaljujuči dejstvima ruske vojske, rekao je za Sputnjik šef administracije Aleksandar Bogačev.

On je apelovao na građane da se još ne vraćaju kućama, kao i da se ne evakuišu sami.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinski napad dronovima na sela u Belgorodskoj oblasti

Ukrajinska vojska napala je dronovima "gazela" sela Bezimjano i Šebekino u belgorodskom pravcu, nema povređenih ali ima oštećenih kuća, rekao je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

F-16 u Ivano-Frankovskoj oblasti

Američki lovac F-16 primećen je iznad ukrajinskog vojnog aerodroma Kolomija u Ivano-Frankovskoj oblasti, rekao je za Sputnjik koordinator proruski orijentisanih ilegalaca iz Nikolajeva Sergej Lebedev.

Foto Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

Aerodrom ima pistu širine 60 metara i dužine dva i po kilometra. Na tom području se nalaze i skladišta goriva, kao i podzemna skrovišta za avione, kasarne i drugi vojni objekti.

Prethodno je F-16 uočen u Hersonskoj oblasti.

Oboren komandant ukrajinske avio brigade

Vazdušne snage Ukrajine priznale su da im je poginuo komandant avijacione jedinice 40. brigade taktičke avijacije Aleksandar Migulj, kao i da su izgubili avion MiG-29 kojim je upravljao.

Pretpostavlja se da je avion oboren 12. avgusta.

Foto: Printscreen Yutube

MO Rusije: Strašni gubici VSU - 2.300 vojnika, 37 tenkova, 32 oklopna transportera, 18 borbenih vozila, 192 borbena oklopna vozila

Oružane snage nastavljaju da odbijaju pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da upadnu na teritoriju Ruske Federacije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Akcijama jedinica grupe Sever, udarima avijacije, bespilotnih letelica i artiljerije zaustavljeni su pokušaji mobilnih grupa protivnika na oklopnoj tehnici da se probiju duboko na rusku teritoriju u području Skriljevke, Levšinke, Semjonovke, Aleksejevske, Kamišnog", navodi se u tekstu.

U području Martinovke otkrivene su i uništene dve neprijateljske grupe na pikapima.

"Odbijeno je šest napada jedinica 115. mehanizovane, 80. i 82. vazdušno-jurišne brigade u pravcu naselja Korenjevo, Olgovka, Pogrebki, Rusko Porečno i Čerkesko Porečno", ističe se u tekstu.

Pogođena su područja koncentracije ljudstva i tehnike 22., 61. mehanizovane, 92. jurišne i 1. predsedničke brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Lokni, Kremjanog, Olešnja, Sverdlikova i Darina.

Foto Tanjug/AP

Avioni su izveli napad na rezerve Oružanih snaga Ukrajine u području nasselja Junakovka, Sadki, Miropolje, Hrapovščina, Mogrici i Krovno u Sumskoj oblasti.

Gubici Oružanih snaga Ukrajine tokom dana iznosili su do 270 vojnika i 16 oklopnih vozila, uključujući dva tenka, oklopni transporter Striker, 13 borbenih oklopnih vozila, kao i 10 vozila i haubica D-30, kalibra 122 mm. Zarobljeno je 18 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga.

Ukupno, tokom borbi na kurskom pravcu, neprijatelj je izgubio oko 2.300 vojnika, 37 tenkova, 32 oklopna transportera, 18 borbenih vozila, 192 borbena oklopna vozila, 88 pešadijskih vozila, četiri protivvazdušna raketna sistema, dva višecevna raketna sistema i 15 artiljerijskih topova.

Operacija uništavanja jedinica Oružanih snaga Ukrajine se nastavlja.

 

 

Fijasko ukrajinskih planova

Situacija u Kurskoj oblasti je pod kontrolom Oružanih snaga Rusije, trenutno se završava blokada onih snaga ukrajinske vojske koje su ušle na teritoriju Rusije, saopštio je komandant specijalnih snaga „Ahmat“, general-major Apti Alaudinov.

Kako je istakao, Oružane snage Ukrajine trebalo je da zauzmu Kursku nuklearnu elektranu 11. avgusta. Nakon toga, prema njegovim rečima, Kijev je planirao da počne pregovore sa Rusijom i postavi ultimatum.

„Dobili smo veoma interesantne materijale: sve o operaciji, koja se spremala, kojim snagama i šta je bilo planirano: 11. avgusta je trebalo da se zauzme nuklearnu elektranu u Kurčatovu“, rekao je on.

Situacija u Kurskoj oblasti pod kontrolom Rusije

Situacija u Kurskoj oblasti je pod kontrolom Oružanih snaga Rusije, trenutno se završava blokada onih snaga ukrajinske vojske koje su ušle na teritoriju Rusije, saopštio je komandant specijalnih snaga „Ahmat“, general-major Apti Alaudinov.

„Situacija je pod kontrolom. Završavamo blokadu tih snaga i sredstava koja su ušla na teritoriju Kurskog regiona i polako počinjemo da zatvaramo sve rupe koje su postojale“, rekao je Alaudinov.

On je dodao da su ruske snage od prvog trenutka angažovane na uništavanju neprijatelja.

„U ovom trenutku neprijatelj zaista trpi veoma velike gubitke i u tehnici i u ljudstvu“, dodao je komandant Ahmata.

PVO oborio tokom noći četiri taktičke rakete

Sistemi PVO su tokom noći oborili četiri taktičke rakete točka-U i 117 bespilotnih letelica iznad ruskih regiona, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„U toku protekle noći, kada je režim u Kijevu pokušavao da izvede teroristički napad pomoću bespilotnih letelica i taktičkih projektila točka-U na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije, dežurni PVO sistemi su uništili četiri taktičke rakete i 117 dronova. Uništeno je 37 bespilotnih letelica i četiri taktičke rakete nad teritorijom Kurske oblasti, 37 bespilotnih letelica je uništeno iznad Voronješke oblasti, 17 bespilotnih letelica je uništeno nad teritorijom Belgorodske oblasti, 11 - iznad Nižegorodske oblasti, 9 iznad Volgogradske oblasti, tri iznad Brjanske oblasti, dve iznad Orlovske i jedan iznad Rostovske oblast“, ​​saopštilo je Ministarstvo.

Loše vesti za ukrajinsku vojsku

Ukrajinske jedinice su u protekla 24 sata izgubile oko 100 vojnika i četiri bespilotne letelice u zoni odgovornosti grupe Istok, rekao je za Sputnjiki portparol grupe Aleksandar Gordejev.

„Jedinice grupe Istok popravile su situaciju duž linije fronta, zaustavile jačanje isturenih položaja protivnika, sprečile rotaciju snaga u području Vodjanova, Ševčenka, Rovnopolja i Makarovke. Artiljerijom i teškim sistemima pogođeno je ljudstvo i tehnika 58. motorizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, 151. mehanizovane brigade, 120, 123, 129. Brigade teritorijalne odbrane u području u području Vodjanova, Vremevke, Neskučnog, Oktjabra i Storoževoj“, rekao je on.

Ukrajinsko oklopno vozilo na meti „lanceta“

Ruski dron „lancet“ pogodio je oklopno vozilo Oružanih snaga Ukrajine „striker“ u pograničnom regionu Kurske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Voronješka oblast na udaru

Više od 35 dronova Oružanih snaga Ukrajine napalo je tokom noći Voronješku oblast, ali nije bilo žrtava. Usled pada delova bespilotnih letelica oštećeno je nekoliko stambenih objekata, komunalna infrastruktura, kao i vozila, saopštio je gubernator regiona Aleksandar Gusev.

Vanredna situacija u Belogorodskoj oblasti

Režim vanredne situacije na regionalnom nivou uveden je u Belgorodskoj oblasti, napisao je na svom Telegram kanalu gubernator regiona Vjačeslav Gladkov.

On je podsetio da ukrajinske oružane snage svakodnevno granatiraju region, neke kuće su uništene, a među stanovnicima ima povređenih i mrtvih.

„Zbog toga donosimo odluku da od danas na celoj teritoriji Belgorodske oblasti dodatno zaštitimo stanovništvo i pružimo dodatnu podršku povređenima i proglasimo regionalnu vanrednu situaciju“, naveo je on. Gladkov je dodao da je situacija u regionu i dalje izuzetno teška i napeta.

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI U AKCIJI: Su-25 raketama vazduh zemlja pogađaju ukrajinske ciljeve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U NEVERICI: Evo šta je uradio Srbin koga je Fudbalski savez Rusije angažovao za važan posao