ZAPAD PAUZIRAO PRIMENU SANKCIJA MADURU: Čekaju se rezultati glasanja

Novosti online

14. 08. 2024. u 07:46

SJEDINjENE Američke Države i zapadne zemlje pauzirale su primenu novih sankcija prema predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru dok izborna komisija te zemlje ne objavi rezultate glasanja sa svih biračkih mesta.

ЗАПАД ПАУЗИРАО ПРИМЕНУ САНКЦИЈА МАДУРУ: Чекају се резултати гласања

Foto: AP Photo/Matias Delacroix

To se dešava više od dve sedmice nakon što je Maduro proglasio izbornu pobedu na predsedničkim izborima održanim 28. jula, koju je Zapad okarakterisao kao prevaru.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je u ponedeljak izbornu komisiju Venecuele da objavi rezultate glasanja sa svih biračkih mesta, vlasti da obustave politički progon i na dijalog između političkih protivnika u Venecueli.

Borelj nije najavio akcije EU ukoliko vlasti Venecuele ne ispune te zahteve, preneo je Rojters.

Većina zapadnih vlada je zahtevala da izborna komisija Venecuele objavi rezultate glasanja na svim pojedinačnim izbornim mestima nakon što su i Maduro i kandidat opozicije Edmundo Gonzales proglasili pobede. 

Protesti protiv Madura koji su izbili posle izbora su razbijeni, a u njima su poginule 23 osobe, dok je 2.400 njih uhapšeno, pokazuju najnoviji podaci UN. SAD su priznale Gonzalesa kao pobednika na predsedničkim izborima u Venecueli. Kina, Rusija i Kuba, između ostalih, priznale su pobedu Madura.

(Juronjuz)

BONUS VIDEO:

UZBUNA NA NUKLEARKI ZAPOROŽJE: Nakon udara drona izbio požar na nuklearnoj ekektrani

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KULINARSKA UMETNOST: Put ka održivoj kulturi ishrane