SITUACIJA U GRČKOJ SE KONAČNO SMIRILA: Nadležni sumnjaju da je ovo uzrok stravičnih požara

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

14. 08. 2024. u 09:56

U ŠIROJ okolini Atine nema aktivnih šumskih požara, ali smo i dalje na oprezu, rekao je danas portparol vatrogasne brigade Vasilis Vatragokijanis.

СИТУАЦИЈА У ГРЧКОЈ СЕ КОНАЧНО СМИРИЛА: Надлежни сумњају да је ово узрок стравичних пожара

Foto: AP Photo/Michael Varaklas

Prema njegovim rečima, vatrogasci će nastaviti da natapaju tlo i u narednom periodu ostaće u istom području.

Međutim, i dalje postoji rizik od ponovne pojave plamena jer se pojačavaju udari vetra, a temperatura je iznad 36 stepeni Celzijusa, prenosi britanski Bi-Bi-Si.

Sumnja se da je kratak spoj uzrok požara

Kratak spoj u strujnim kablovima u Varnavasu najverovatniji je uzrok požara koji je pre tri dana izbio u Atiki.

Zvanična istraga o uzrocima požara još uvek je u toku, ali prema informacijama kojima raspolaže Vatrogasna služba, najverovatniji uzrok požara je kratak spoj u električnoj mreži, prenosi Prototema.

Foto: AP Photo/Michael Varaklas

Ministar civilne zaštite Vasilis Kikilijas objavio je na društvenim mrežama snimak koji su snimili dronovi i na kome se vidi kako dron Parnita otkriva početak požara u Varnavasu u 15.02, kao i helikopter koji četiri minuta kasnije stiže na lice mesta.

Prve kopnene snage stigle su na lice mesta sedam minuta kasnije. Od kada je izbio požar u klimatizovane prostorije OAKA smešteno je 150 stanovnika Atike koji su morali da se evakuišu, i kojima su tu obezbeđeni hrana, voda i prostori za odmor, kao i zdravstvena zaštita, prenosi ERT njuz.

Istovremeno, 35 pacijenata, starosti od 25 do 93 godine, iz neuropsihijatrijske bolnice sa sedištem u Penteliju, privremeno je prebačeno u objekte Olimpijskog stadiona, odakle su odvedeni u centralni hotel u Atini.

Foto: AP Photo/Michael Varaklas

Očekuje se da će se kontrola područja kroz koja je požar prošao u severoistočnoj Atici nastaviti danima pre nego što počne njihovo postepeno oslobađanje, prenosi Katimerini. U požaru je stradala jedna ženska osoba, čije ugljenisano telo je pronađeno u prodavnici u predgrađu Atine Patimu Halandriou.

BONUS VIDEO: ERUPCIJA VULKANA SA 4000 METARA: Pogledajte planinu Huči u Japanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRIVREDA SE SVE VIŠE OKREĆE VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI: INNO-VERSE odlična platforma za bolje poslovanje