"PA KOLIKO SMO MI GLUPI DA UĐEMO U RAT ORUŽJEM KADA MOŽEMO DA SE BORIMO GLAVOM": Bivši premijer Benet kritikuje Izrael

Jovana Švedić

14. 08. 2024. u 10:45

BIVŠI premijer Naftali Benet veruje da Izrael nije uspeo da se pozabavi osnovnim uzrokom regionalnih pretnji sa kojima se suočava, već je umesto toga zaokupljen borbom protiv raznih iranskih zastupnika, umesto da se bori protiv samog Teherana.

ПА КОЛИКО СМО МИ ГЛУПИ ДА УЂЕМО У РАТ ОРУЖЈЕМ КАДА МОЖЕМО ДА СЕ БОРИМО ГЛАВОМ: Бивши премијер Бенет критикује Израел

Foto: Printscreen/Jutjub

Koristeći svoje često korišćeno poređenje između Irana i hobotnice – Teheran je glava, a njegovi zamenici pipci – Benet kaže da je „glava hobotnice mnogo slabija, mnogo ranjivija i slabija od njenih ruku“.

- Pa koliko smo mi glupi da uđemo u rat oružjem kada možemo da se borimo glavom? Iran je izgradio imperiju raketa i terora oko Izraela - kaže bivši premijer, upozoravajući da je jedini način da se spreči opasnost od izumiranja Izraela da se „sruši iranski režim pre nego što u potpunosti nabavi nuklearno oružje“.

Dalje kritikujući strategiju koju je Izrael koristio tokom poslednjih 10 meseci rata sa Hamasom, Benet kaže za Tajms da je obećanje premijera Benjamina Netanjahua o „potpunoj pobedi“ u suprotnosti sa realnošću na terenu.

-Vidim reči koje šalju jednu poruku i akcije koje su suprotne. Znam da postoji broj leševa boraca Hamasa - izjavio je o proceni Izraela da je ubio više od 15.000 terorističkih operativaca u Pojasu Gaze do maja.

- Kada brojite tela, pretpostavljate konačan broj boraca, ali imate milion stanovnika na koje možete da se oslanjate. Mogli su da regrutuju još 10.000 u međuvremenu - dodao je.

Benet je nagovestio za Njujork tajms da planira povratak u politiku i kaže da „sve više rukovodstvo Izraela, političko i vojno, treba da bude smenjeno“.

 

BONUS VIDEO:

KURSKA KLANICA: Ukrajinci se sakrili u kuću, a onda su Rusi udarili svom snagom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sve veći broj organizacija integriše održivost u svoju poslovnu strategiju:  Šta tačno znači „održivost u poslovanju“?