A OD RUSA - KOZE: Nesvakidašnji poklon stigao Kim DŽong Unu

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

14. 08. 2024. u 11:07

NAKON nedavnih razgovora ruskog predsednika Vladimira Putina i severnokorejskog vođe Kim Džong Una o saradnji, Moskva je isporučila poklon Pjongjangu.

А ОД РУСА - КОЗЕ: Несвакидашњи поклон стигао Ким Џонг Уну

Foto: Unsplash

Rusija je poslala 447 koza u severnokorejski grad Rason, potvrdilo je rusko nadzorno telo za bezbednost poljoprivrede Roselkhoznadzor u saopštenju za javnost. Koze, koje su stigle iz Lenjingradske oblasti, predstavljaju prvu seriju životinja koje Rusija namerava da isporuči Severnoj Koreji. 

Koze će osigurati mlečne proizvode za lokalnu decu, što bi trebalo da ublaži nestašicu hrane u Severnoj Koreji, koja je uglavnom uzrokovana vladinim politikama. Situacija s nestašicom dodatno se pogoršala tokom pandemije koronavirusa, piše Politiko.

Prema "Human Rigths Watch", 10,7 miliona od 25,9 miliona ljudi u Severnoj Koreji je pothranjeno, a 18 posto dece ima poremećaj rasta i razvoja zbog hronične pothranjenosti.

Rusija je godinama naklonjena Severnoj Koreji, a posebno od početka sukoba sa Ukrajinom u februaru 2022. godine. Pjongjang je otvoreno podržao rat, a optužen je i za isporuku oružja koje pomaže ruskim snagama na bojištu. 

I Rusija i Severna Koreja u prošlosti su poricale tvrdnje da Pjongjang snabdeva oružjem ili municijom snage Kremlja.

Tokom nedavnog Putinovog putovanja u Severnu Koreju, dvojica čelnika potpisala su sporazum koji ih obavezuje na "međusobnu pomoć u slučaju ako ih neko napadne". Sporazum je deo opsežnog dogovora koji pokriva sve, od obrazovanja do poljoprivrede i turizma. 

(Indeks)

BONUS VIDEO: BELORUSKE MEHANIZOVANE JEDINICE U STANjU PRIPRAVNOSTI: Usled tekućeg upada Ukrajine u oblast Kursk

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KULINARSKA UMETNOST: Put ka održivoj kulturi ishrane