SVE VREME OSEĆAMO MIRIS GAREŽI: Srpska državljanka za "Novosti" o situaciji u Grčkoj

A. V. V.

14. 08. 2024. u 12:37

SITUACIJA nije nimalo prijatna. Kako smo se približavali Atini sve se više u vazduhu osećao dim i garež. Ne samo što vidimo oblake dima, već se jasno videla i vatra kako kulja. Helikopteri nas nadleću sve vreme. Mnogo kuća je izgorelo, dok je dosta životinja uginulo. Glavno žarište je, srećom, kažu, ugašeno.

СВЕ ВРЕМЕ ОСЕЋАМО МИРИС ГАРЕЖИ: Српска држављанка за Новости о ситуацији у Грчкој

Foto: Tanjug/ AP

Ovako za "Novosti" priča naša državljanka S. B., koja se u vreme velikih požara koji od minulog vikenda ne prestaju da bukte našla na severu Atine.

- Dok smo dolazili sve vreme smo na putu nailazili na upozorenja gde požari bukte. I ne samo to. Iako smo turisti i nama je, kao i lokalnom stanovništvu, stizao SMS sa alarmom nadležnih koji nas obaveštavaju o vatrenoj stihiji. Ljudi generalno dobro podnose situaciju, ali kada vide kako se plamen približava, ipak, nikome nije baš svejedno - priča sagovornica.

Lokalni stanovnici su, kako nam je ispričala, pričali da su i ranije imali velike požare, ali da nikada nisu došli ovako blizu Atine, na svega 30 kilometara.

- Požalili su mi se domaćini da je još 1999. godine napravljen plan da se šume delimično pokrče, odnosno, da se naprave staze kako bi se lakše gasili požari. Ali, i da to nikada nije bilo sprovedeno u delo. Sada su se opet te priče vratile - primećuje naša sagovornica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAŠTITIMO PRIRODU: Zdrava životna sredina je osnova zdravog društva