ZAPADNI MEDIJI TVRDE: Vašington strahuje od tri nuklearna sukoba

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

14. 08. 2024. u 14:07

AMERIČKE vlasti su pesimistične u pogledu svoje sposobnosti da se istovremeno suprotstave Rusiji, Severnoj Koreji i Kini, piše Ekonomist, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

ЗАПАДНИ МЕДИЈИ ТВРДЕ: Вашингтон страхује од три нуклеарна сукоба

Foto: AP

Pentagon simulira situaciju u kojoj Rusija napada zemlju NATO-a, uvlačeći Sjedinjene Države u odbranu Evrope. Zatim će Kina iskoristiti odvlačenje pažnje Vašingtona i izvršiti invaziju na Tajvan, dok će u isto vreme Severna Koreja napasti Južnu Koreju.

Sve tri zemlje – Rusija, Severna Koreja i Kina – imaju nuklearno oružje, što bi moglo da dovede do „tri nepredvidive nuklearne krize“. S tim u vezi, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena počela je da se priprema da poveća broj raspoređenih nuklearnih snaga, nakon „decenijskih dubokih rezova“.

Nagomilavanje bi moglo da počne već 2026. godine zbog isteka Ugovora o smanjenju strateškog naoružanja (završava se u februaru).

- Ako predsednik odluči... da moramo da povećamo broj raspoređenih snaga, želimo da budemo u mogućnosti da relativno brzo realizujemo ovu odluku - rekao je visoki američki vojni zvaničnik.

Međutim, koliko daleko vlasti SAD mogu da odu po ovom pitanju zavisi od toga ko će pobediti na novembarskim predsedničkim izborima – demokrata Kamala Haris ili republikanac Donald Tramp. Spekuliše se da bi Harisova mogla da pokuša da zadrži ograničenja za nuklearno oružje, za razliku od Trampa.

Izvori Ekonomista iz Bele kuće, međutim, pojašnjavaju da je trenutni nuklearni arsenal u skladu sa trenutnim pretnjama i da još nije doneta odluka o razmeštanju više oružja, preneo je Sputnjik.

BONUS VIDEO: KURSKA KLANICA: Ukrajinci se sakrili u kuću, a onda su Rusi udarili svom snagom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sve veći broj organizacija integriše održivost u svoju poslovnu strategiju:  Šta tačno znači „održivost u poslovanju“?