JAPAN RAZMATRA PRIZNAVANJE PALESTINE NA „SVEOBUHVATAN NAČIN“: Tokio predstavlja svoju ideju za rešenje problema rata u Gazi

Jovana Švedić

14. 08. 2024. u 14:03

TOKIO će razmotriti priznavanje nezavisne države Palestine na „sveobuhvatan način“, rekli su japanski zvaničnici za Anadolu, ističući „jedinstvenu“ ulogu Tokija da se kreće ka rešenju u saradnji sa dve države na Bliskom istoku.

ЈАПАН РАЗМАТРА ПРИЗНАВАЊЕ ПАЛЕСТИНЕ НА „СВЕОБУХВАТАН НАЧИН“: Токио представља своју идеју за решење проблема рата у Гази

Foto Tanjug/AP

Japan ne priznaje Palestinu kao nezavisnu državu, ali je domaćin polustatusne diplomatske misije, poznate kao Stalna generalna misija Palestine u Tokiju.

Diplomatska misija koja predstavlja vladu Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) otvorena je 1977. godine, a na njenom čelu je ambasador Valid Siam, koji je rekao za Anadolu da Japan „sada ozbiljno proučava, a takođe i Južna Koreja, koja priznaje državu Palestinu“.

- Oni znaju da priznanje države Palestine ne ometa buduće mirovne pregovore između nas i Izraelaca - rekao je Siam u virtuelnom intervjuu početkom ovog meseca.

- Japan nastavlja da podržava 'rešenje dve države' kroz pregovore između strana - rekli su zvaničnici Ministarstva spoljnih poslova Anadolu u intervjuu putem imejla u sredu.

Tokio bi želeo da „doprinese napretku mirovnog procesa najefikasnijim korišćenjem jedinstvene pozicije koju je Japan uspostavio u regionu Bliskog istoka“, rekli su zvaničnici iz Odeljenja za međunarodnu štampu ministarstva.

Napredak Japana da odigra svoju ulogu na Bliskom istoku dolazi usred sve većeg broja zapadnih nacija, uključujući Španiju i Norvešku, kao i Irsku, koje priznaju Palestinu kao nezavisnu državu.

Jedina zemlja pogođena nuklearnim bombardovanjem tokom Drugog svetskog rata takođe je svedok očigledne promene u javnom diskursu o Palestini sa redovnim događajima i protestnim demonstracijama koje se održavaju u cilju pritiska za prekid vatre u opkoljenoj palestinskoj enklavi Gaze.

Istorijski grad Nagasaki, pogođen američkom nuklearnom bombom u Drugom svetskom ratu, odbio je da pozove izraelske zvaničnike na komemoraciju ovog meseca.

Međutim, Japan ima zdravstvene odnose sa Izraelom, dok je njegov bivši premijer Tomiiči Murajama bio prvi izvršni direktor koji je posetio okupiranu Zapadnu obalu 1995. godine.

Inauguralni predsedavajući PLO-a Jaser Arafat je prvi put posetio Japan u oktobru 1981, a kasnije je imao još četiri posete između 1996. i 2000. godine.

Tokio razume težnje Palestinaca za nezavisnom državom

Zvaničnici ministarstva su priznali sve veći zahtev za nezavisnom državom Palestinom.

- Japan je dosledno podržavao ’rešenje sa dve države‘ kroz pregovore između strana, razume težnje palestinskog naroda za uspostavljanjem nezavisne države i podržava palestinske napore ka tom cilju - rekli su oni.

Međutim, zvaničnici su se uzdržali od otkrivanja bilo kakve interne studije japanske vlade u vezi sa Palestinom.

- Japan će nastaviti da razmatra buduće priznanje Palestine kao države na sveobuhvatan način, uzimajući u obzir kako da unapredi mirovni proces - dodali su oni.

Tokio priznaje da je Palestina kvalifikovana za članstvo u UN

Prepoznajući da je Palestina kvalifikovana za članstvo u Ujedinjenim nacijama, Japan je 18. aprila glasao za rezoluciju Saveta bezbednosti UN o punopravnom članstvu, podsetili su zvaničnici ministarstva.

Dodali su da je Japan ponovo u maju glasao za rezoluciju Generalne skupštine UN kojom se Savetu bezbednosti preporučuje da preispita članstvo Palestine u UN i da Palestini daje dodatna prava u Generalnoj skupštini kao posmatrača UN, što je usvojeno većinom glasova.

Japan je poslao pomoć u vrednosti od 125 miliona dolara Palestini od 7. oktobra prošle godine

Jedan od vodećih pružalaca humanitarne pomoći Palestini, Tokio je od oktobra prošle godine isporučio pomoć u vrednosti od 125 miliona dolara.

- Mi ćemo kontinuirano razmatrati našu podršku na brz način na osnovu lokalnih potreba - rekli su zvaničnici japanskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi AA.

Izjava Tokija usledila je na dan kada je 19 Palestinaca ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima preko Pojasa Gaze tokom noći, rekli su lokalni izvori u sredu.

Najmanje 13 žrtava prebačeno je u bolnicu mučenika Al Aksa u Deir el Balahu iz napada na domove u izbegličkim kampovima Nuseirat i Al Magazi, prema medicinskim izvorima. Palestinska civilna odbrana izvestila je o četiri smrtna slučaja u stanu u Hamad Sitiju, na zapadu Kan Junisa, koji su pogodili izraelski ratni avioni.

U Rafi je izraelska vojska srušila čitava stambena naselja u naselju Tel el Sultan, rekli su svedoci za Anadolu.

U severnom pojasu Gaze, dva Palestinca su poginula, a petoro je povređeno kada je izraelski dron udario u kuću u Beit Lahiji, rekao je medicinski izvor iz bolnice Kamal Advan.

Izraelska ofanziva koja je u toku, nakon napada Hamasa 7. oktobra 2023. godine, suočila se sa međunarodnim kritikama zbog kršenja rezolucije Saveta bezbednosti UN koja poziva na hitan prekid vatre.

Sukob je rezultirao sa preko 39.900 smrtnih slučajeva i više od 92.000 povređenih, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Međunarodni sud pravde optužio je Izrael za genocid i naredio obustavu njegovih vojnih operacija u Rafi, gde je više od milion Palestinaca potražilo utočište pre nego što je grad bio napadnut 6. maja.

BONUS VIDEO:

UZBUNA NA NUKLEARKI ZAPOROŽJE: Nakon udara drona izbio požar na nuklearnoj elektrani

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIJE OČEKIVAO! Evo šta su tašta i tast uradili kada je Dušan Mandić doneo treće olimpijsko zlato u vaterpolu (VIDEO)