NEMAČKI MEDIJI: Nemačka izdala nalog za hapšenje Ukrajinca osumnjičenog za sabotažu Severnog toka, Poljaci ne sarađauju

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

14. 08. 2024. u 17:00

DVE godine nakon eksplozije gasovoda Severni tok, nemački istražitelji su postigli pomak: prikupili su dovoljno dokaza da dobiju nalog za hapšenje osumnjičenog.

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: Немачка издала налог за хапшење Украјинца осумњиченог за саботажу Северног тока, Пољаци не сарађаују

Foto Tanjug/AP


Kako navodi Das Erste, to je bio Ukrajinac Vladimir Z., ranije primećen u Poljskoj. Istražitelji u Nemačkoj takođe identifikuju još dvojicu osumnjičenih ukrajinskih državljana. Pretpostavlja se da su u blizini gasovoda mogli da podmetnu eksplozivna punjenja.

Gotovo dve godine nakon eksplozije gasovoda Severni tok u Baltičkom moru, nemački generalni tužilac Jens Romel dobio je prvi nalog za hapšenje osumnjičenog. Kako prenosi TV kanal Das Erste, radi se o Ukrajinacu Vladimiru Z., koji je navodno poslednji put viđen u Poljskoj.

Istražitelji smatraju sumnjivim još dvojicu državljana Ukrajine, među kojima je i jedna žena. Takođe se veruje da su učestvovali u napadima, verovatno kao ronioci koji su postavili eksplozivna punjenja na cevovode. Informacije o ostalim osumnjičenima zasnovane su na podacima jedne od stranih obaveštajnih službi. Kako je ranije objavljeno, kriminalci su navodno putovali preko Baltičkog mora u septembru 2022. godine na nemačkoj jedrilici pod nazivom Andromeda.

Ilustracija V. N.


Poslednjih meseci istražitelji su uspeli da prikupe dovoljno dokaza da dobiju nalog za hapšenje Ukrajinca Z.

U junu su nemački tužioci podneli zahtev poljskim vlastima sa evropskim nalogom za hapšenje u nadi da bi osumnjičeni mogao biti uhapšen. Veruje se da osumnjičeni živi zapadno od Varšave, ali se trenutno ne zna gde se nalazi. Ukrajinac se odnedavno krije. Ne zna se da li se sada vratio u Ukrajinu.

Poljska strana još nije odgovorila na nemački zahtev za pravnu pomoć. Nepoznato je zašto poljske vlasti još nisu uhapsile Vladimira Z. Prema opštim evropskim pravilima, hapšenje je trebalo da bude izvršeno u roku od 60 dana bez daljeg razmatranja Poljske. Ovaj period je već istekao.

Još uvek je nejasno u kojoj meri bi ukrajinske državne strukture mogle biti uključene u pripremu i sprovođenje sabotaže. U slučaju traženog čoveka i još dvojice osumnjičenih, pretres nije otkrio nikakve direktne veze sa ukrajinskom vojskom ili obaveštajnim službama.


(russian.rt.com/inotv)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U NEVERICI: Evo šta je uradio Srbin koga je Fudbalski savez Rusije angažovao za važan posao