SARADNJA ZA NAREDNI VEK: Ukrajina i Britanija počele pregovore o sporazumu o stogodišnjem partnerstvu

Novosti online

14. 08. 2024. u 16:51

BUDUĆI sveobuhvatni dugoročni sporazum zasnivaće se na odredbama Sporazuma o političkoj saradnji, slobodnoj trgovini i strateškom partnerstvu iz 2020. godine i Sporazuma o bezbednosnoj saradnji između Ukrajine i Velike Britanije iz 2024. godine

САРАДЊА ЗА НАРЕДНИ ВЕК: Украјина и Британија почеле преговоре о споразуму о стогодишњем партнерству

Foto: Tanjug AP

Ukrajina je zvanično počela pregovore sa Velikom Britanijom o zaključivanju bilateralnog sporazuma o prelasku na jače i dublje partnerstvo, saopštio je kabinet ukrajinskog predsednika.

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak, koji je predvodio ukrajinsku delegaciju tokom prve runde pregovora, istakao je da je Velika Britanija prva potpisala bezbednosni sporazum sa Ukrajinom, a da je sada prva koja radi "na istorijskom dokumentu o stogodišnjem partnerstvu".

- Nadamo se da će pregovori biti uspešni, tako da će uskoro ovaj istorijski dokument potpisati predsednik Ukrajine i premijer Velike Britanije - poručio je on.

On je naglasio da je Ukrajini potrebna podrška Londona kako bi, kako je rekao, "obnovila pravedan mir i sprečila novu agresiju na Ukrajinu".

Kako se objašnjava u saopštenju, budući sveobuhvatni dugoročni sporazum zasnivaće se na odredbama Sporazuma o političkoj saradnji, slobodnoj trgovini i strateškom partnerstvu iz 2020. godine i Sporazuma o bezbednosnoj saradnji između Ukrajine i Velike Britanije iz 2024. godine.

Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Igor Žovkva, koji je takođe učestvovao u pregovorima, rekao je da novi dokument treba da sadrži još ambicioznije ciljeve saradnje dve zemlje.

- Cilj nam je da konsolidujemo odredbe bez presedana u svim oblastima od zajedničkog interesa: od bezbednosti do ekonomije, od energije do kulture i umetnosti - naveo je Žovkva.

Tokom posete bivšeg britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona u maju ove godine razgovaralo se o nameri da se zaključi sporazum o stogodišnjem partnerstvu između Ukrajine i Britanije, podseća list "Evropska pravda".

Prethodno je u januaru bivši britanski premijer Riši Sunak rekao da njegova zemlja gradi novo partnerstvo sa Ukrajinom, predviđeno za 100 ili više godina.

Vlada Velike Britanije odbacila je pozive Vladimira Zelenskog da koristi rakete dugog dometa "Storm Šedou" u napadu na Rusiju, a ta odluka je doneta uprkos tome što je Zelenski naredio da se "pripremi spisak neophodnih akcija kako bi Ukrajina dobila dozvolu od partnera za upotrebu oružja dugog dometa za odbranu njene teritorije".

(rt.rs)

BONUS VIDEO: KURSKA KLANICA: Ukrajinci se sakrili u kuću, a onda su Rusi udarili svom snagom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KULINARSKA UMETNOST: Put ka održivoj kulturi ishrane