RUSKI SISTEM S-500 PROMETEJ POTPUNO OTKRIVEN: Šok i strahopoštovanje - Po prvi put javno predstavljen u Moskvi (FOTO/VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

14. 08. 2024. u 21:00

NA Ruskoj odbrambenoj izložbi Armija 2024 po prvi put se pojavio raketni sistem PVO S-500 Prometej.

РУСКИ СИСТЕМ С-500 ПРОМЕТЕЈ ПОТПУНО ОТКРИВЕН: Шок и страхопоштовање - По први пут јавно представљен у Москви (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Jutjub/ Minoboronы Rossii

Ruska odbrambena industrija je prvi put javno predstavila protivvazdušni i protivbalistički sistem S-500 Prometej tokom tekuće ruske vojne izložbe “Armija 2024” u Moskvi.

 

S-500 POTPUNO OTKRIVEN

Tačnije, ruski „Prometej“, sistem dizajniran da pruži protivvazdušnu zaštitu velikog dometa čak i od nadolazećih balističkih pretnji, prvi put je javno prikazan na izložbi u ruskoj prestonici.

Kao što potvrđuju prve fotografije iz Armije 2024, S-500 je mobilni sistem postavljen na šasiju BAZ-69096 10×10. Ovi ruski sistemi će postepeno zameniti starije protivbalističke odbrambene sisteme tipa A-135. A-135 već decenijama štite Moskvu i druga obližnja područja.

Osim toga, očekuje se da će sistem S-500 upotpuniti mogućnosti raketnog sistema zemlja-vazduh S-400 Trijumf, koji se često koristi i za presretanje ukrajinskih napada.

Jedna od najvažnijih karakteristika S-500 je njegova svestranost. Kako je kompanija koja proizvodi Prometej otkrila, sistem može da lansira širok spektar različitih projektila, što mu omogućava da se nosi sa različitim pretnjama na različitim dometima i visinama.

Ova činjenica čini S-500 vrhunskim protivvazdušnim sistemom u arsenalu ruske vojske i sigurno jednim od lidera u svom segmentu u svetu.

Foto MO Rusije

Njegov razvoj i proizvodnja nije bio lak zadatak za Moskvu. Dizajn i razvoj S-500 počeli su 2009. godine, ali je tek sada platforma prvi put javno otkrivena.

Program se dugo odlagao, a prva serija je bila isporučena ruskoj vojsci u oktobru 2021. godine. Prvi sistemi S-500 stavljeni su u upotrebu oko ruske prestonice i drugih centralnih oblasti države, štiteći ih.

Ruski premijer Borisov je 23. avgusta 2021. godine objavio da je sistem započeo masovnu proizvodnju, označavajući početak nove faze u razvoju programa.

Iste godine je u saopštenju ruski predsednik Vladimir Putin, želeći da istakne značaj S-500 za odbrambenu strategiju svoje zemlje, naveo da je „više od 70% protivvazdušnih raketnih pukova u Vazdušno-kosmičkim snagama preopremljen savremenim sistemima tipa S-400. Isporuka sistema S-500 vojsci je sledeći korak, a testovi su već uspešno završeni“.

Da je Rusija na Krimu već postavila najnovije protivvazdušne raketne sisteme S-500 Prometej, izjavio je i načelnik Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov. Ruska strana nikada nije potvrdila ova nagađanja.

POSLEDNjA REČ RUSKE TEHNOLOGIJE U PROTIVRAKETNOJ ODBRANI

S-500, takođe poznat kao Prometej, je najnoviji ruski razvoj u protivraketnoj odbrani. Osnovni zadatak ovog kompleksa je zaštita od balističkih i krstarećih projektila, kao i drugih aerodinamičkih ciljeva.

S-500 ima niz jedinstvenih karakteristika koje značajno prevazilaze mogućnosti prethodnih sistema kao što su S-300 i S-400.

Glavni elementi radarske arhitekture i sistema za upravljanje vatrom kompleksa S-500 su radar za osvetljenje i označavanje cilja 77T6 i radar za detekciju 91N6. Radar 77T6 ima 10 ciljanih kanala i koristi aktivne fazne antene (AFAR) X-opsega sa dometom detekcije cilja sa efektivnom reflektivnom površinom (ERP) od 0,1 kvadratna metra na oko 250-300 km.

Uglovi elevacije snopova u elevacionoj ravni su prošireni na 78+ stepeni, čime se obezbeđuje praćenje balističkih ciljeva koji rone iz mezosfere i stratosfere pod uglovima od 75-90 stepeni.

Radar 91N6 sa dvosmernim reflektujućim faznim nizom ima domet detekcije ciljeva na velikim visinama sa pojačivačem slike od 0,1 kvadratni metar na udaljenosti od 300-350 km i mete sa pojačivačem slike od 3 kvadratna metra na udaljenosti do 900-1000 km.

Ove karakteristike omogućavaju kompleksu S-500 da efikasno otkriva i prati različite vrste vazdušnih i raketnih pretnji na velikim udaljenostima.

Sistem s-500 / Foto MO RF

PRESRETAČI HIPERSONIČNIH RAKETA 77N6

Jedna od ključnih karakteristika kompleksa S-500 Prometej su hipersonične protivvazdušne vođene rakete (zemlja-vazduh) 77N6. Ove rakete imaju domet od 500-600 km i mogu da pogode ciljeve na visinama do 45-50 km.

Dvostepene rakete 77N6 su duboka modifikacija raketa 9M82MD koje se koriste kao deo PVO sistema S-300V4. Opremljeni su težim i visokoimpulsnim prvostepenim raketnim motorima na čvrsto gorivo (SRM), što značajno povećava njihove borbene sposobnosti.

Nova divizija S-500 integrisana je u sistem protivvazdušne odbrane usmerene na mrežu zajedno sa divizijama S-300V4 i S-400. Ovo je obezbeđeno upotrebom automatizovanih sistema upravljanja (ACS) „Poljana-D4M1“ ili „Bajkal-M“.

Ova integracija omogućava stvaranje višeslojne odbrane sposobne da se efikasno suprotstavi širokom spektru vazdušnih pretnji.

Poređenja radi, S-500 ima jedinstvenu sposobnost da presreće manevarske hipersonične rakete pri brzinama većim od 10 Maha, a gde se pretpostavlja da sistem srednjeg dometa S-400 može da presreće ciljeve od 8 Maha.

Napredne karakteristike zbog kojih je S-500 cenjen uključuju veoma visok stepen svesti o situaciji sa dometom detekcije od 800 km je i njegova sposobnost da se umreži sa starijim sistemima protivvazdušne odbrane kao što je S-400 za još bolju svest o situaciji.

RELEVANTNOST I IZGLEDI

Razmeštanje drugog diviziona S-500 na Kubanu je samo po sebi jasan pokazatelj koliko je ova oblast od strateškog značaja za Rusiju. Azovsko-crnomorski region je ključna oblast sa važnim morskim i vazdušnim putevima, kao i velikim vojnim i civilnim objektima.

Jačanje protivraketne odbrane u ovom regionu može značajno povećati nivo zaštite od mogućih napada potencijalnih protivnika.

Pored toga, S-500 pruža mogućnost efikasnog suprotstavljanja modernom i budućem oružju za vazdušni napad, uključujući hipersonične rakete, koje postaju sve hitnija pretnja u savremenim uslovima.

Moćne radarske stanice i visokoprecizne rakete kompleksa S-500 obezbeđuju pouzdano otkrivanje i uništavanje takvih ciljeva.

Planovi za dalji razvoj sistema S-500 uključuju povećanje mobilnosti i kompaktnosti kompleksa, što će omogućiti da se koristi ne samo za zaštitu stacionarnih objekata, već i za brzo raspoređivanje u područjima potencijalnih sukoba.

Ovo bi se moglo pokazati kao posebno važno u savremenom ratovanju, kada brzina i fleksibilnost u reagovanju na pretnje postaju ključni faktori uspešne odbrane.

S-500 U FEBRUARU PROŠAO TESTOVE, A VEĆ RASPOREĐEN

Da ruska vojska uvodi u službu PVO sisteme nove generacije S-500 Prometej u dve verzije, pisali smo pre nekoliko meseci. Očekuje se da će ruski sistem PVO biti dopunjen i ažuriran ove godine. Danas je udeo savremenih protivvazdušnih sistema u ruskoj vojsci 82%, u naredne dve godine će porasti na 85%.

Podsetimo, ranije ove godine, Prometej je završio seriju testova, potvrđujući svoju sposobnost da obara hipersonične mete, prema ruskim izvorima. Poslednja faza testiranja kompleksa S-500 održana je 22. februara, kada je Prometej pogodio interkontinentalnu balističku raketu R-29RMU2 Sineva.

Posle ovoga je najavljeno da će se ove godine pridružiti trupama. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će Prometej ove godine početi da ulazi u službu, što će značajno ojačati potencijal PVO/Protivraketne odbrane zemlje.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIJE OČEKIVAO! Evo šta su tašta i tast uradili kada je Dušan Mandić doneo treće olimpijsko zlato u vaterpolu (VIDEO)