UKRAO POVERLJIVA DOKUMENTA, PA HTEO DA POBEGNE U MEKSIKO: Zaposleni u Pentagonu uhapšen, rekao da je u stranu zemlju krenuo na ribolov

Novosti online

14. 08. 2024. u 18:33

JEDAN službenik zaposlen u Pentagonu uhapšen je na putu ka aerodromu sa dokumentima označenim kao "državna tajna", saopštile su danas američke federalne vlasti.

УКРАО ПОВЕРЉИВА ДОКУМЕНТА, ПА ХТЕО ДА ПОБЕГНЕ У МЕКСИКО: Запослени у Пентагону ухапшен, рекао да је у страну земљу кренуо на риболов

Tanjug


Uprkos prigovorima tužilaca, nadležni sudija je u utorak odlučio da Gokan Gun (50), civilno lice, državljanin SAD i Turske, zaposlen u ministarstvu odbrane, može ostati na slobodi uz kućni pritvor dok čeka suđenje zbog optužbi da je neodgovorno postupao s poverljivim dokumentima, prenosi CBS Njuz.

Gun iz grada Fols Čerč u Virdžiniji, uhapšen je u petak ispred svoje kuće i optužen za neodgovorno postupanje sa poverljivim materijalom, saopšteno je u utorak iz američkog ministarstva pravde.

Kada je uhapšen, Gun je sa sobom nosio dokumenta uključujući i ona koja su nosila znaku "državna tajna-strogo poverljivo" i kretao je ka aerodromu jer je nameravao da otputuje u Puerto Valjarta u Meksiku, navodi se u saopštenju FBI-a.

Gun je rekao vlastima da ide u Meksiko na ribolov, ali tužioci kažu da su prilikom pretresa njegove kuće pronađeni i drugi poverljivi dokumenti.

- Unutar Gunove rezidencije, agenti su takođe uočili hrpe papira među kojima su se nalazili brojni dokumenti sa vidljivim oznakama klasifikacije, uključujući stranice sa oznakama državna tajna i strogo poverljivo - navodi se u saopštenju tužilaštva.

Na ročištu o pritvoru u utorak na saveznom sudu u Aleksandriji, tužioci su zatražili da Gun ostane u zatvoru dok čeka suđenje jer tekuća istraga može dokazati da nije samo neodgovorno postupao sa poverljivim dokumentima, već i da je pokušao da prenese dokumente relevantne za nacionalnu odbranu nekoj stranoj sili.

Međutim, američki sudija Ivan Dejvis rekao je da je "previše pretpostavljati" da je njegov put u Meksiko povezan sa neodgovornim postupanjem sa dokumentima.

Naglasio je da dok vlada ne pruži jače dokaze, slučaj nije drugačiji od bilo kog drugog slučaja poverljivih dokumenata i pretpostavka suda je da Gun ostane na slobodi dok čeka suđenje.

BONUS VIDEO: OBJAVLjENO KAKO SU PLjAČKALI JEREMIĆ I HANTER BAJDEN

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KULINARSKA UMETNOST: Put ka održivoj kulturi ishrane