SZO PROGLASILA GLOBALNU VANREDNU SITUACIJU: Majmunske boginje se pojavile u DR Kongu, pa se proširile na susedne zemlje

Novosti online

14. 08. 2024. u 21:08

SVETSKA zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je danas, drugi put u dve godine, globalnu vanrednu situaciju po javno zdravlje zbog širenja virusa mpoks, ranije poznatog kao majmunske boginje.

СЗО ПРОГЛАСИЛА ГЛОБАЛНУ ВАНРЕДНУ СИТУАЦИЈУ: Мајмунске богиње се појавиле у ДР Конгу, па се прошириле на суседне земље

Foto: Arhiva


Nakon izbijanja epidemije u Demokratskoj Republici Kongu, zaraza se proširila na susedne zemlje, prenosi Rojters.

Ovaj virus se može širiti kroz bliske međuljudske kontakte i najčešće se manifestuje blagim simptomima, ali u retkim slučajevima infekcija može biti smrtonosna sa simptomima sličnim gripu i gnojnim lezijama na telu.

Proglašenje epidemije i vanredne situacije u oblasti javnog zdravlja od međunarodnog značaja može ubrzati istraživanje, finansiranje i međunarodne mere institucija javnog zdravlja i njihovu saradnju u suzbijanje bolesti.

- Jasno je da je koordinirani međunarodni odgovor ključan za zaustavljanje ovih epidemija i spašavanje života", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

Zdravstvena agencija Afričke unije takođe je proglasila vanrednu situaciju na celom afričkom kontinentu zbog širenja virusa mpoks, potvrdio je danas generalni direktor

Afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti Žan Kaseja.

Kaseja je na konferenciji za novinare rekao da je mpoks pogodio hiljade ljudi širom afričkog kontinenta, zbog čega su čitave porodice ostale razdvojene, preneo je ranije TASS.

Zdravstveni stručnjaci su saopšili da je novi talas mpoksa u Africi izazvan brzim širenjem mutirane verzije virusa koja se brže i lakše širi bliskim kontaktom ljudi.

BONUS VIDEO: NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U NEVERICI: Evo šta je uradio Srbin koga je Fudbalski savez Rusije angažovao za važan posao