VOJSKA I POLITIČARI MISLE DA JE VREME ZA RIZIK: "Volstrit DŽornal" - Izrael sprema ofanzivu protiv Hezbolaha? (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

15. 08. 2024. u 07:11

DOK se Izrael sprema za napad Irana i njegovog saveznika Hezbolaha, u SAD se vodi debata o tome da li je sada pravo vreme za ofanzivni napad na libansku grupu ili bi trebalo deeskalirati situaciju kako bi se izbegao širi regionalni rat.

ВОЈСКА И ПОЛИТИЧАРИ МИСЛЕ ДА ЈЕ ВРЕМЕ ЗА РИЗИК: Волстрит Џорнал - Израел спрема офанзиву против Хезболаха? (ВИДЕО)

Foto IDF

Unutar Izraela došlo je do raskola. Sa jedne strane, postoji grupa koja veruje da je sada vreme za prekid vatre u Gazi koji bi omogućio oslobađanje talaca i pomogao da se smire tenzije i vrate hiljade raseljenih Izraelaca.

Sa druge, sve veći broj sadašnjih i bivših bezbednosnih zvaničnika, kao i političara iz centra, desnice i krajnje desnice, smatra da je došlo vreme da Izrael zauzme ofanzivni pristup Hezbolahu, koji je prikupio više od 100.000 raketa, projektila, dronova i drugih projektila duž severne granice Izraela.

Rukovodstvo severne komande Izraela, vojnog ogranka odgovornog za odbranu granice sa Libanom, zalaže se za agresivniji pristup protiv Hezbolaha, kažu sadašnji i bivši izraelski zvaničnici.

Amos Jadlin, bivši obaveštajni zvaničnik i predsednik konsultantske firme za nacionalnu bezbednost "MIND Izrael" kaže da je diplomatski dogovor, iako poželjniji, malo verovatan u ovom trenutku.

Strateški, on misli da bi Izrael trebalo da sačeka do napada Hezbolaha, tako da ima opravdanje potrebno da, dok ima podršku SAD, pokrene brzu i snažnu kampanju koja može da osakati grupu za nekoliko dana ili nedelja.

-Pošto je Hamas u suštini uništen, vreme je da se krene na sever, rekao je on "Volstrit džornalu".

Rat između Izraela i Hezbolaha već dugo je neizbežan, pa je samo pitanje vremena kada će izbiti, kažu bezbednosni analitičari.

Sa očekivanom odmazdom Irana i Hezbolaha zbog ubistava u Bejrutu i ​​Teheranu, Izrael bi mogao da dobije opravdanje koje mu je potrebno da udari grupu dovoljno snažno da odvrati buduće napade u godinama koje dolaze. Izraelske trupe su nagomilane na granici. Izraelci su psihološki spremni za rat. A SAD su premestile snage u region, uključujući podmornicu sa navođenim projektilima.

Ipak, posle 10 meseci rata u Gazi, neki tvrde da je sada upravo pogrešno vreme za ulazak u novi rat. Izraelski rezervisti su iscrpljeni. Ekonomija je u problemu. Agencija "Fič" snizila je kreditni rejting zemlje zbog vojnih operacija na više frontova. Zemlji takođe treba vremena da popuni svoje zalihe oružja.

Tanjug

Što je još opasnije, uništavanje najmoćnijeg zastupnika Irana rizikuje direktnu konfrontaciju sa Teheranom, onu koja bi verovatno dovela do potpunog regionalnog rata koji bi se mogao proširiti izvan Bliskog istoka, verovatno uvlačeći SAD u sukob.

Takav rat bi bio razoran za obe strane, navodi "Volstrit džornal". Hezbolah više liči na dobro naoružanu vojsku nego na tradicionalnu militantnu grupu, sa dovoljno projektila i bespilotnih letelica da nadmaši izraelsku protivvazdušnu odbranu i hiljadama dobro obučene pešadije da juriša na njegovu teritoriju.

Neki tvrde da bi vojska trebalo preventivno da napadne Liban.

-Postoji ogromna razlika ko napada prvi, rekao je Amir Avivi, bivši zamenik komandanta izraelske vojne divizije Gaze, koji sada vodi Izraelski bezbednosni i odbrambeni forum, istraživački centar.

Prema njegovim rečima, Izrael bi mogao da uništi 80 do 85 odsto Hezbolahovih sposobnosti u preventivnom napadu.

-Ako (Hezbolah) napadne prvi, onda to može biti razorno, zaključio je on.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRIVREDA SE SVE VIŠE OKREĆE VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI: INNO-VERSE odlična platforma za bolje poslovanje