JUŽNA KOREJA SPREMNA NA SARADNJU SA KIMOM: Postoji samo jedan uslov...

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

15. 08. 2024. u 07:57

JUŽNOKOREJSKI predsednik Jun Suk Jul izjavio je danas da je spreman da uspostavi konsultativno telo na radnom nivou sa Severnom Korejom kako bi se razgovaralo o načinima za ublažavanje tenzija i nastavak ekonomske saradnje, pošto je izložio svoju viziju ujedinjenja sa susedom.

ЈУЖНА КОРЕЈА СПРЕМНА НА САРАДЊУ СА КИМОМ: Постоји само један услов...

Foto: Tanjug/AP

U svom govoru na obeležavanju Dana nacionalnog oslobođenja povodom 79. godišnjice nezavisnosti od japanske kolonijalne vladavine nakon Drugog svetskog rata, Jun je rekao da je spreman da započne političku i ekonomsku saradnju ako Severna Koreja "napravi samo jedan korak ka denuklearizaciji", prenosi Rojters.

Predsednik Južne Koreje je rekao da bi pokretanje "međukorejske radne grupe" moglo da pomogne u ublažavanju tenzija i rešavanju svih pitanja, od ekonomske saradnje do okupljanja porodica razdvojenih tokom Korejskog rata, od 1950. do 1953. godine.

- Počećemo političku i ekonomsku saradnju onog trenutka kada Severna Koreja napravi samo jedan korak ka denuklearizaciji. Dijalog i saradnja mogu dovesti do suštinskog napretka u međukorejskim odnosima - rekao je on.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI U AKCIJI: Su-25 raketama vazduh zemlja pogađaju ukrajinske ciljeve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIJE OČEKIVAO! Evo šta su tašta i tast uradili kada je Dušan Mandić doneo treće olimpijsko zlato u vaterpolu (VIDEO)