HILJADE ŽENA NA PROTESTIMA U INDIJI: Modi pozvao na kažnjavanje zločina nad ženama

Jovana Švedić

15. 08. 2024. u 09:38

HILjADE žena protestovale su u nekoliko indijskih gradova tokom noći zbog silovanja i ubistva lekarke, a premijer Narendra Modi pozvao je na kažnjavanje zločina nad ženama.

ХИЉАДЕ ЖЕНА НА ПРОТЕСТИМА У ИНДИЈИ: Моди позвао на кажњавање злочина над женама

Foto: Printscreen

Sa svećama i transparentima, žene su protestovale i u Kalkuti na istoku zemlje, gde je prošlonedeljno ubistvo izazvalo proteste lekara, koji zahtevaju bolje i bezbednije uslove rada, prenosi Rojters.

Ranije ove nedelje, mnoge gradske bolnice širom Indije suspendovale su sve službe osim odeljenja za hitne slučajeve, dok su mlađi lekari u znak protesta sedeli ispred bolnica, zahtevajući pravdu za žrtvu.

Tridesetjednogodišnja doktorka pronađena je mrtva u petak.

Policija je saopštila da je bila silovana i ubijena, a osumnjičeni je naknadno uhapšen.

- Kao društvo, moramo da razmišljamo o zločinima koji su počinjeni nad našim majkama, ćerkama i sestrama. U zemlji postoji gnev protiv ovoga. Osećam to zgražanje - rekao je Modi u svom obraćanju povodom 78. godišnjice proglašenja nezavisnosti.

Sličan slučaj dogodio se u Nju Delhiju 2012. godine, kada je grupa muškaraca silovala i nanela teške povrede 23-godišnjoj studentkinji u autobusu, što je na kraju dovelo do njene smrti.

Lekari u prepunim i često lošim državnim bolnicama već dugo se žale da su prezaposleni i nedovoljno plaćeni, i takođe navode kako su ljudi često nasilni prema njima, jer su ljuti zbog nedostatka odgovarajuće medicinske nege.

Zločini nad ženama u Indiji porasli su za četiri odsto u 2022. u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci Nacionalnog biroa za evidenciju zločina, koji su objavljeni krajem prošle godine.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

LABUDOVO JEZERO NA LEDU: Pogledajte zapanjujući snimak balerine na severnom polu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLOBALNI ENERGETSKI PEJZAŽ: Energija vetra i vetroparkovi u modernoj tehnologiji