JAPAN I IRAN U KONTAKTU: Ministri spoljnih poslova razgovarali telefonom o trenutnoj situaciji na Bliskom istoku

Jovana Švedić

15. 08. 2024. u 09:47

U ČETVRTAK, Ministarka spoljnih poslova Japana Joko Kamikava u 35-minutnom telefonskom razgovoru sa dr. Ali Bageri Kanijem, ministrom spoljnih poslova islamske države Iran, razgovarala o trenutnoj situaciji na Bliskom istoku.

ЈАПАН И ИРАН У КОНТАКТУ:  Министри спољних послова разговарали телефоном о тренутној ситуацији на Блиском истоку

Foto: Tanjug

Ministarka Kamikava je, izražavajući ozbiljnu zabrinutost zbog trenutnog pogoršanja situacije na Bliskom istoku, izjavila da dalja eskalacija situacije neće biti u interesu regiona ili međunarodne zajednice u celini i da treba učiniti sve da se izbegne dalje tenzije. Ona je takođe pozvala Iran da odgovori Izraelu na racionalan način.

Osim toga, ministar Kamikava je pozvala Iran da snažno podstakne na uzdržanost druge relevantne strane na koje ima uticaj.

Ministarka Kamikava je zatražio podršku Irana u obezbeđivanju bezbednosti japanskih državljana u Iranu, u slučaju da dođe do povećanja napetosti u situaciji.

Bageri Kani se složio sa ministarkom da je pitanje mira i stabilnosti u regionu Bliskog istoka ključno i dogovorili su se da nastave da održavaju komunikaciju između Japana i Irana.

 

BONUS VIDEO:

ERUPCIJA VULKANA SA 4000 METARA: Pogledajte planinu Huči u Japanu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SIMFONIJA ZDRAVLJA: Transformacija gradova za bolje sutra