ŠOKANTNI PREOKRET: Premijer smenjen sa funkcije zbog kršenja etičkih standarda, a niko se nije nadao da će ga zameniti ona

Jovana Švedić

15. 08. 2024. u 12:57

USTAVNI sud Tajlanda doneo je drugu šokantnu odluku ove nedelje da premijer Sreta Tavisin napusti svoju poziciju.

ШОКАНТНИ ПРЕОКРЕТ: Премијер смењен са функције због кршења етичких стандарда, а нико се није надао да ће га заменити она

Foto: Tanjug

Smenom premijera Srete Tavisina sa funkcije sudskom presudom nakon manje od godinu dana na vlasti, Tajland je ponovo bačen u politička previranja.

Čitajući odluku ustavnog suda u sredu, sudija Punja Udčačon rekao je da su sudije donele odluku 5-4 u korist razrešenja Srete iz Pe Tai partije, pošto on nije pokazao „nepoštenje i prekršio etičke standarde“ tako što je imenovao nekoga sa krivičnom osudom za njegov kabinet.

Udčačon je rekao da "tajkun za nekretnine" nije izvršio svoju dužnost sa integritetom i da je „grubo“ prekršio etiku jer je morao da zna za krivični dosije bivšeg advokata Pičita Čuenbana kada ga je imenovao za ministra u svojoj kancelariji u rekonstrukciji kabineta u aprilu.

Pičit, koji je 2008. bio u zatvoru na šest meseci zbog pokušaja da podmiti sudske zvaničnike sa 2 miliona bahta (55.218 dolara) stavljenih u papirnu kesu, dao je ostavku na tu funkciju u maju u pokušaju da zaštiti Sretu.

Ali tog meseca, sudije ustavnog suda glasale su sa 6 prema 3 za prihvatanje peticije koju je podnelo 40 senatora za smenu Srete sa funkcije.

Odluka u sredu doneta je na kraju njihove istrage o optužbama. 

Ova odluka čini Sretu četvrtog premijera Tajlanda u 16 ​​godina koji će biti smenjen nakon odluke ustavnog suda.

On je rekao novinarima ispred svoje kancelarije da je, iako je „poštovao presudu“, „tužan“ što ga je označilo kao nepoštenog.

-Odluka je bila iznenađenje za mnoge na Tajlandu - kaže Kemtong Tonsakulrungruang, predavač na fakultetu političkih nauka na tajlandskom univerzitetu Čulalongkorn.

Pe Tai sada traži kandidata koji će zameniti Sretu, a tajlandski parlament treba da sazove posebnu sednicu na kojoj će glasati o tom pitanju u petak.

Stranka može da bira samo one koji su bili nominovani za premijerske kandidate pre izbora 2023. godine.

Ken Matis Lohatepanont, tajlandski politički komentator i doktorand na odseku političkih nauka na Univerzitetu u Mičigenu, rekao je za Al Džaziru da je 75-godišnji bivši ministar pravde Pe Tai Čaikasem Nitisiri trenutno favorit za priznanje.


Lohatepanont je opisao Čaikasema, koji je bio premijerski kandidat za Pe Tai 2019. i 2023. godine, kao „crnog konja“, uz izveštaje o njegovom lošem zdravlju, zbog čega ga je malo ko smatrao potencijalnim vođom.

S obzirom na to da se njegovo stanje navodno poboljšalo poslednjih meseci, veteran političar je sada „logičan izbor za Pe Tai“.

-On smiruje situaciju oko Petongtarna, koga mnogi vide kao previše neiskusnog ili previše vrednog za Taksina da bi rizikovao u ovom teškom trenutku - rekao je Lohatepanont.

- On takođe zadržava premijersku poziciju sa samim Pe Taijem, bez potrebe da dozvoli drugoj stranci kao što je Bumjaitai da preuzme vođstvo vlade - dodao je on, misleći na drugu veliku stranku u koaliciji koju predvodi Pe Tai.

Međutim, došlo je do velikog preokreta.

Foto: Tanjug

Pe Tai u četvrtak je saopštio da će nominovati lidera svoje stranke Petongtaran Šinavatru na glasanju u parlamentu za novog lidera zemlje.

Petongtarn je najmlađa ćerka bivšeg premijera Taksina Šinavatre, koji se vidi kao sila koja stoji iza Pe Taija.

Bila je prvi tajlandski političar ikada koji je osvojio ukupnu većinu mesta.

Preostala popularnost Taksina je faktor podrške za Petongtarn.

Ako nominacija Petongtarn bude odobrena na glasanju u parlamentu, koje je zakazano za petak, ona će postati druga žena premijer Tajlanda i treći lider u zemlji iz porodice Šinvatra nakon svog oca i tetke Jingluk Šinavatre.

Soravong Tientong, generalni sekretar Pe Taija, rekao je novinarima u parlamentu u četvrtak da će se rukovodstvo stranke sastati kasnije tokom dana kako bi odlučilo o njenoj nominaciji za premijera u parlamentu, a glasanje je zakazano za petak.

 

BONUS VIDEO:

LANSIRANA RUSKA RAKETA: Pogledajte kako Sojuz 2.1 nosi teretnu letelicu Progres


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLOBALNI ENERGETSKI PEJZAŽ: Energija vetra i vetroparkovi u modernoj tehnologiji